Popularita Vladimira Putina láme v Rusku rekordy

Moskva - Popularita Vladimira Putina láme v Rusku rekordy. Zatímco Západ ho ostře kritizuje především kvůli postoji k ukrajinské krizi - doma má politik, který je tu u moci už 15 let, neotřesitelnou pozici. Jeho oblíbenosti nijak neuškodily ani sankce, které mezinárodní společenství na Moskvu uvalilo. Ba naopak, Rusové se o to více předhánějí v tom, kterak svému vůdci vyjádřit podporu. Třeba tím, že se zbavují západních triček a namísto nich si oblékají jasně prorusky zaměřené kousky oblečení.

Dalším čerstvým důkazem vděčnosti ruského obyvatelstva vůči hlavě státu je iniciativa poslance Dumy, Igora Zotova. Ten připravil zákon, který by v ruském kalendáři zavedl nový svátek, jenž by vzdal hold Putinovi a ozbrojencům, tzv. zeleným mužíkům, kteří byli aktivní složkou při jarní anexi Krymu. Na jejich počest by se slavil Den uctivého člověka. Protože přesně takovým typem lidí jsou, tedy podle mínění Zotova a mnohých dalších Rusů.

Igor Zotov, poslanec Dumy: „Dej Bože všem zemím takového vůdce, jakým je náš prezident Vladimír Putin. Vybrali jsme 7. říjen, den, kdy se prezident narodil.“

A to samé platí o samotném prezidentovi. Vždyť jedním z nejžádanějších suvenýrů je tričko s jeho portétem, obsahující text Nejuctivější člověk ze všech. „To není ironie, ale vážná věc. Je to pravda, že on je nejuctivější ze všech,“ říká jeden z majitelů trička. „Musíme mít taková trička, aby celý svět věděl, že naše země a náš národ podporují politiku našeho prezidenta,“ dodává další šťastná držitelka trička.

Dlouhodobé posilování vlastní pozice zajistilo skutečně Putinovi neomezený obdiv jeho ruských spoluobčanů. Trička s portrétem Putina olympionika, vojáka, svalnatce na koni anebo politika s šibalským úsměvem jdou doslova na dračku.

Příčin Putinova domácího úspěchu je hodně: Hlavně získání Krymu, ukrajinský konflikt i složitá situace, do níž s pomocí státních sdělovacích prostředků dostal kvůli ruské opozici. „Opozice je v očích veřejnosti diskreditována. Mluví se o ní jako o západním agentovi. Je představována jako zrádce národa,“ uvádí sociolog Lev Gudkov.