Katalánsko chce v listopadu hlasovat o odtržení - proti vůli Madridu

Barcelona - Předseda vlády autonomní španělské oblasti Katalánsko Artur Mas dnes v Barceloně podepsal dekret, kterým nařizuje konání referenda o nezávislosti Katalánska na 9. listopadu. Očekává se tak další zvýšení napětí mezi tamní a španělskou vládou, která referendum považuje za nezákonné a chce ho napadnout u Ústavního soudu.

UDÁLOSTI: Katalánsko ve skotských stopách (zdroj: ČT24)

„Dnes jsem svolal na 9. listopadu hlasování, které objasní názor katalánského národa na otázku sebeurčení. Většina katalánských politických sil s tím vyslovila souhlas vloni v listopadu. Jde nám o demokracii, dialog a mír. Chceme hlasovat,“ prohlásil dnes Mas po slavnostním podpisu dekretu v sídle katalánské vlády, paláci Generalitat. Opakoval tak slogan přívrženců nezávislosti, kteří přivedli začátkem září do ulic Barcelony jako již dříve statisíce demonstrantů.

Katalánské referendum představuje pro Španělsko jeden z nejzávažnějších problémů posledních let. Odtržení vlivného a bohatého regionu, jehož produkce tvoří 20 procent španělské ekonomiky, by Iberskému poloostrovu velmi uškodilo. Madrid se děsí mj. toho, že po Kataláncích by si mohli rozchod odhlasovat Baskové a další menšiny. Konzervativní španělská vláda má v pondělí situaci projednat na mimořádném zasedání.

Premiér Mariano Rajoy věří, že Ústavní soud referendum zakáže, jeho katalánský protějšek ale opakovaně tvrdí, že nesouhlas centrální vlády vypsání referenda nezastaví. Premiér by podle něj „neměl ústavu zneužívat k tomu, aby Katalánce umlčel“. Pokud se ale žádost o zákaz referenda k soudu dostane, má velkou šanci uspět. Ústavní soud, stejně jako parlament, totiž letos chystané referendum označil za nezákonné.

Španělská vicepremiérka Soraya Sáenzová de Santamar: „Nikdo nestojí nad svobodnou vůlí veškerého španělského lidu.“

Nadšení pro samostatnost pohaslo – kvůli Evropské unii

Volání po nezávislosti sílí mezi 7,5 miliony Katalánců od roku 2010, kdy Ústavní soud upravil podmínky autonomie Katalánska, kromě jiného odstranil uznání katalánského „národa“. Když Madrid v roce 2012 navíc zamítl přiznat Katalánsku více autonomie ve výběru a správě daní, rozhodl se Mas uspořádat referendum. Avizovaný katalánský plebiscit, který má dopomoci regionu s vlastním jazykem a kulturou k politické i hospodářské nezávislosti na Madridu, následně rozvířil v zemi debatu, zda reformovat ústavu z roku 1978 a poskytnout 17 španělským regionům větší míru autonomie.

Průzkumy ukazují, že většina Katalánců je pro referendum, ale že jsou velmi rozděleni ohledně toho, zda chtít samostatnost, nebo jen větší autonomii. U mnohých poněkud pohaslo nadšení pro odtržení po varování Bruselu, že samostatné Katalánsko bude mimo Evropskou unii.