Islamisté přišli o další rafinerie, al-Nusra vyzývá k oplácení náletů

Bejrút - Letecké údery americko-arabské koalice zničily nejméně další tři ropné rafinerie, které na severu Sýrie u hranic s Tureckem kontroluje radikální hnutí Islámský stát. Syrská militantní skupina an-Nusra označila spojenecké údery pod vedením USA v Iráku a Sýrii za akce namířené proti islámu. Současně vyzvala všechny islamisty, aby tyto útoky silám protiteroristické koalice opláceli.

Koalice složená z USA a pěti arabských států v noci na dnešek zničila nejméně tři další malé rafinerie pod kontrolou Islámského státu (IS) ležící severně od města Rakka. Tato bašta ozbrojenců IS je od 23. září hlavním terčem bombardování spojeneckých sil. Zasažena byla dnes i čtvrtá rafinerie, avšak rozsah škod zatím není jasný.

Už ve čtvrtek a v pátek zničili spojenci nejméně 12 rafinérií ovládaných islamisty v ropné provincii Dajr az-Zaur. Extremisté z IS ovládají většinu této provincie. Syrská organizace pro lidská práva, která sídlí v Londýně a má v Sýrii síť informátorů, poznamenala, že IS získává peníze prodejem ropy tureckým obchodníkům. „Koalice chce takto zničit ekonomiku IS, hybnou sílu války,“ uvedla.

Islámský stát do začátku leteckých úderů produkoval více ropy než syrská vláda. Džihádisté podle Damašku dosahovali denní produkce až 80 000 barelů, zatímco vláda jen 17 000 barelů. V důsledku zahraniční letecké intervence ale čerpání ropy ze strany hnutí IS prakticky ustalo.

Méně známá skupina Chorásán, v níž působí veteráni teroristické sítě al-Káida, potvrdila, že při jednom z prvních náletů na syrském území zahynul i její vůdce Muhsín Fadlí. Američané v minulosti vypsali za informace vedoucí k dopadení Fadlího odměnu sedm milionů dolarů (zhruba 152 milionů Kč) s tím, že Fadlí představoval vážnou hrozbu pro americkou bezpečnost. Podle Washingtonu plánovali příslušníci organizace útoky v USA a v jiných západních zemích.

Budete na seznamu našich džihádistů, vyhrožuje an-Nusra

Boje mezi Kurdy a Syrskou svobodnou armádou na straně jedné a bojovníky Islámského státu na straně druhé se odehrávají na dohled od turecké hranice. Islamisté se pokoušeli syrské město Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani) blízko tureckých hranic dobít už v červenci, teď jsou ale silnější. Přes hranici do Turecka totiž uteklo už na 150 tisíc tamních lidí, dalších 400 tisíc ještě vyčkává. „Obsadili naše vesnice a domy, vzali všechno, co nám patří. Sotva jsme stačili zachránit naše děti,“ říká jeden z prchajících Kurdů.

Pozice islamistů v Kobani bombardovala americká letadla. Kromě Islámského státu útočila americko-arabská koalice také na jeho rivala - frontu an-Nusra. Ta útoky označila za protiislámské a vyzvala k odvetě. „Není to válka proti skupině an-Nusra, ale válka proti islámu. Státy, které se tohoto strašného aktu účastní, budou zahrnuty do seznamu džihádistů všude na světě,“ ohlásil mluvčí fronty Abú Firas al-Súrí.

Americké letouny útočí i na pozice IS v sousedním Iráku, kde islamisté rovněž obsadili rozsáhlá území. Do akcí se poprvé zapojila britská letadla a účast oznámily i Dánsko a Belgie, které do oblasti bojů posílají po šesti až sedmi strojích. Problémy byly i v samotném Turecku, kde Kurdové na jihovýchodě země považují reakci tamních úřadů na situaci kolem hranice za málo vstřícnou a pomalou. Protesty tam přerostly až ve srážky s policií.