Vyhlášky starostů Národní fronty budí ve Francii pozdvižení

Paříž - Národní fronta Marine Le Penové posílila ve všech volbách, které se ve Francii letos konaly. Dokonce ve volbách obecních získala celkem 14 křesel pro starosty, což byl pro stranu rekordní výsledek. Noví šéfové radnic, pocházející z řad krajní pravice, se na svých židlích příliš neohřáli a už stihli uvést do života několik kontroverzních opatření, která rozdělují obyvatelstvo na jejich horlivé zastánce a ještě vášnivější odpůrce. Příkladem je počínání starosty Béziers, Roberta Ménarda.

První věc, kterou Ménard v úřadě udělal, bylo snížení daní. V Béziers žije řada lidí s nízkými příjmy a je tu hodně nezaměstnaných, často imigrantů. Výpadek v příjmech se snaží řešit okleštěním výdajů. Opasky utahuje i svým úředníkům.

Čtvrté nejchudší město ve Francii má přitom za sebou bohatou historii. Nový starosta mu chce lesk vrátit, mimo jiné třeba zákazem plivání na ulici, zákazem vyvěšování prádla do ulic, zákazem montování satelitních antén na balkony či zákazem vycházení od jedenácté večer pro osamělé děti do 13 let. To všechno pod dohledem dvojnásobného počtu policistů. Ménardovy vyhlášky pravidelně pronikají na titulní stránky francouzských deníků.

Starosta Béziers: Francie zapomněla používat prostý rozum (zdroj: ČT24)

„Ta opatření odpovídají prostému rozumu. Jenom jsme v zemi, která zapomněla, co to prostý rozum je, kde se starostové o tohle nestarají. Přitom právě díky tomuhle můžeme společně žít v klidu,“ hájí se Ménard. Sice není členem Národní fronty, ale úpadek rodného města se rozhodl zastavit právě s její pomocí, neboť souhlasí s většinou toho, co říká Marine Le Penová.

Jako hluboce věřící katolík je přesvědčený, že kostel je součástí francouzské DNA. Nejenom proto má velmi jasné názory na přistěhovalectví, které se podle něj musí zastavit. „Především přistěhovalectví rodin. Tahle země je příliš chudá na to, aby ty lidi integrovala. A je třeba mít odvahu to říct,“ dodává Ménard.

Zajímavé je, že za pravdu mu údajně dávají i muslimští přistěhovalci v Béziers. Právě v jejich čtvrtích získal ve volbách nejsilnější podporu. A to i přesto, že hned po svém zvolení prosadil v místních kantýnách zákaz servírování tzv. halal pokrmů, které jsou určeny zejména muslimům.

Tento Ménardův krok ostatně „ladil“ s návrhem Marine Le Penové aplikovat zákaz také na školní jídelny, protože příprava takových menu je podle ní „v rozporu se sekulárními hodnotami naší země“.

Příklady dalších opatření, za nimiž stojí starostové zvolení za Národní frontu:

MANTES-LA-VILLE. Starosta tohoto pařížského předměstí, Cyril Nauth, se postavil proti zřízení nové modlitebny pro muslimy s tvrzením, že to byla iniciativa jeho socialistického předchůdce, který tak chtěl získat voliče z řad místní islámské komunity.

FRÉJUS. Starosta David Rachline nechal sundat z radnice vlajku Evropské unie jako důkaz vymezení se Národní fronty vůči této instituci, kterou Marine Le Penová nazvala „totalitní organizací“ a členství Francie v ní označila za „otroctví“.

HÉNIN-BEAUMONT. Nevládní organizace „Liga lidských práv“ dostala na popud starosty Steeva Brioise výpověď z kanceláří vlastněných městem. Šéf radnice to zdůvodnil tím, že činnost neziskovky se stala příliš zpolitizovanou.

VILLERS-COTTERÊTS. Každoroční slavnostní připomenutí 10. května coby Dne zrušení otroctví ve Francii se po nástupu Francka Briffaulta do funkce starosty neuskutečnilo. Briffault se nechal slyšet, že „francouzského sebeobviňování už bylo dost a dost“.