Hongkong: Jedna událost jedna země, ne tak v médiích

Hongkong – Blokované weby, cílená cenzura, „výpadky“ záběrů z demonstrací. Celý svět sleduje boj mladých lidí z Hongkongu za plně demokratické volby, stejnou možnost ale většina z miliardy Číňanů nemá. O to více situaci pocítí lidé, kteří se vyhledáváním informací živí. Jak rozdílné může být zpravodajství o téže akci v Hongkongu a o kus dál na pevninské Číně, popsala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Naprostá kontrola informací – realita, která v Číně funguje už od založení lidové republiky. I když mladá generace novinářů dává najevo, že se nechce s roky fungující praxí plně smířit, proti nim stojí těžká váha v podobě stranického úřadu propagandy. Není přitom divu, že v uplynulých měsících řada protestů proti absolutní moci v čínských médiích proběhla právě v Hongkongu, bohatém přístavu se zvláštním statusem a privilegii.

Právě tamní média se totiž těší na čínské poměry liberálnímu prostředí. Důkazem je i sledování nejnovějšího demokratizačního hnutí – tedy snahy hongkongských studentů o svobodné volby bez vládních zásahů. „Hongkongské televize informují otevřeně, dokonce přenášejí demonstrace živě, a to i ve chvíli, kdy tady bouchaly bomby se slzným plynem a situace byla opravdu dramatická,“ hlásí zpravodajka ČT s odkazem na zatím nejvyhrocenější noc z neděle na pondělí.

Během nedělního zásahu policie použila obušky, pepřový sprej nebo slzný plyn. Zablokovala přístup k areálu vlády, demonstranti pak na mnoha místech stavěli barikády a zásahovým jednotkám vzdorovali. Hovoří se asi o 40 zraněných. Šlo o nejtěžší pouliční střety od roku 1997. V posledních hodinách je ale situace klidnější. Lidé se v centru Hongkongu znovu sešli ve větším počtu – výbuchy, obušky a slzný plyn ale prozatím vystřídal smířlivý zpěv.

Média v centrální Číně ale přinášejí zcela jiný obrázek - respektive spíš žádný. Ušetřen nezůstal internet ani televizní vysílání včetně zahraničního. „Cenzoři jedou na plné obrátky. Blokují všechna hesla na internetu, byť i vzdáleně spojená s událostmi v Hongkongu. Cenzorují také zpravodajství západních televizí,“ dodává Šámalová.  

„Při zprávách CNN a BBC z Hongkongu se pokaždé objeví na obrazovce jen černá barva.“

Demonstranti se obávají, že by hongkongské úřady mohly také přistoupit k vypnutí sítě pro mobilní telefony. Protestující se tak spoléhají na aplikaci Firechat, která chytrým telefonům umožňuje komunikovat i bez signálu a připojení k internetu. Jen v neděli si ji stáhlo na 100 tisíc uživatelů z Hongkongu.

Peking považuje protesty za nelegální a vyjádřil podporu místní vládě. Podle studentů je ale pouliční shromáždění poslední možností, jak přimět vládu dodržet to, co slíbila Hongkongu po přechodu pod čínskou správu - tedy svobodné volby šéfa města v roce 2017. Podle změněných pravidel totiž kabinet může nově schválit hongkongské kandidáty podle svého uvážení.

Celé hnutí s názvem Occupy Central původně zorganizovali renomovaní hongkongští právníci a akademici. Potřebnou energii pak dodali studenti, kteří postupně převzali hlavní iniciativu. Zda se na protestní vlně sveze také širší čínská opozice i v jiných částech země, je ale podle Šámalové nepravděpodobné. „Peking se toho sice bojí, ale je to málo pravděpodobné. Vláda má situaci na pevnině pevně pod kontrolou,“ uvádí zpravodajka.

Čínská státní média dnes ale přece jenom protesty komentovala. Podle agentury Nová Čína akce Occupy Central zasáhla vážně ekonomiku a běžný život v Hongkongu, kde tak prý všechna odvětví nabádají k obnovení pořádku. „V Hongkongu se vede velká diskuse o tom, nakolik je okupace pro přístav škodlivá, ve smyslu jeho pověsti jako centra světového byznysu. I studenti o tom uvažují. Nás se ptají, co si o tom jako ciznici myslíme. Zároveň si ale dávají velmi záležet, aby se protesty nevymkly kontrole a nedošlo k žádnému násilí,“ uvádí novinářka k chování mladých domonstrantů.

„Chovají se naprosto ukázněně, až zdvořile. Je skoro jisté, že pokud policie použije hrubou sílu, organizátoři je vyzvou, aby vyklidili pozice a neriskovali životy. Udělali to ostatně i v neděli, ale studenti neodešli.“

Někteří z protestujících se podle agentury Reuters obávají, že policie by se mohla pokusit před středečním čínským státním svátkem - výročím založení komunistické strany - násilně vyklidit ulice.