První pacient s ebolou v USA mohl někoho nakazit, letěl přes Brusel

Dallas - První zjištěný pacient trpící ebolou ve Spojených státech se začal léčit až šest dní po návratu ze západní Afriky. Mohl tak za tu dobu nakazit virem některé členy rodiny i další osoby. Řekl to šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Thomas Frieden. O situaci údajně informoval osobně i prezidenta Baracka Obamu. Muž letěl přes Brusel. Testy žádného dalšího nakaženého neodhalily. Podle guvernéra Texasu přišel liberijský občan do kontaktu i s dětmi.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí v úterý oznámilo, že od neděle je v Dallasu ve státě Texas hospitalizovaný muž nakažený ebolou, který nedávno pobýval v Libérii. Jeho stav je vážný. „Je jistě možné, že u někoho, kdo byl v kontaktu s touto osobou, se může v příštích týdnech objevit ebola. Nepochybuji ale o tom, že zabráníme jejímu šíření po Spojených státech,“ řekl Frieden.

Město uvedlo, že ebola se zatím u nikoho nepotvrdila, ani u třech členů posádky sanitky, která se o muže starala. Trojice zdravotníků je nicméně v izolaci, kde setrvá tři týdny.

Podle portálu nytimes.com přicestoval občan Libérie 20. září do Dallasu z Libérie běžnou leteckou linkou. Přestupoval v Bruselu.

„Na belgických serverech je to téma číslo jedna. Samozřejmě lidé mají strach. Muž letěl s Brussels Airlines. V té době ale nevykazoval žádné známky nákazy ebolou. Brussels Airlines navíc vydaly prohlášení, že budou do Guineje i Sierra Leone dál létat, a to i z toho důvodu, že aerolinky o to žádá Světová zdravotnická organizace. Aerolinky tam totiž dovážejí léky a zdravotní potřeby,“ okomentoval situaci v belgii zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Guvernér Texasu Rick Perry

„Dnes jsme se dozvěděli, že některé dětí školního věku byly v kontaktu s pacientem. Nyní jsou sledovány doma, jestli se u nich neobjeví příznaky. Rodiče jsou tímto vývojem velmi znepokojeni.“

Poprvé muž navštívil nemocnici 26. září, ale po vyšetření dostal antibiotika a byl poslán domů. „Na pohotovosti sice věděli, že navštívil Libérii, informace se ale nedostala dál. Lékařská obec už určitě bude opatrnější. Do styku s mužem mohlo přijít až 18 lidí, včetně asi 5 dětí, které ale příznaky nemají,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

  • Thomas Frieden, ředitel CDC): „Tento případ udržíme pod kontrolou, tak, aby se ebola v naší zemi nerozšířila. Je ale samozřejmě možné, že v následujících týdnech se nákaza projeví u členů rodiny nebo dalších lidí, s nimiž byl pacient v kontaktu.“
  • Edward Goodman, lékař: „Vyžaduje to, aby se ti další lidé dostali do kontaktu s krví nebo tělními tekutinami. Pacient ale v té době nebyl tak nemocný, nezvracel ani neměl průjem.“

Právě západoafrická Libérie patří k zemím nejvíce postiženým touto virovou chorobou. Pacient léčený v Texasu je pode Friedena možná nejen prvním nakaženým ebolou v USA, ale i prvním případem této choroby vůbec mimo území Afriky. USA již dříve evakuovaly do vlasti tři své občany, kteří se během nynější epidemie eboly nakazili v západní Africe a začali se tam léčit.

Nemoci ve třech nejpostiženějších zemích - Guineji, Sieře Leone a Libérii - podlehlo již více než 3 000 lidí. Podle úterní zprávy fondu UNICEF přibylo v důsledku epidemie také značné množství sirotků. Jednoho nebo oba rodiče ztratilo prý kolem 3 700 dětí.

Česko pošle postiženým zemím ochranné pomůcky

Vláda schválila humanitární pomoc ve výši čtyři miliony korun pro západoafrické země postižené ebolou. „Půjde o nákup osobních ochranných pracovních pomůcek, jednorázových overalů a rukavic ze zásob ministerstva vnitra a jednorázových overalů, ochranných brýlí ze zásob Státní správy hmotných rezerv,“ uvedl na brífinku premiér Bohuslav Sobotka.