Atentátník zabil přes 40 dětí, u Kobani jsou tisíce islamistů

Damašek – Pozice radikálních islamistů poblíž syrského města Kobani dnes byla znovu terčem náletů. Americko-arabská koalice zde vypomáhá kurdským milicím. Ty už několik dní čelí přesile Islámského státu. Z města navíc prchají další civilisté. Atentátníci mezitím zaútočili u školy v Homsu. Mezi oběťmi je i 41 dětí. Jde o jeden z nejhorších masakrů dětí v syrské občanské válce. Boje pokračují také v Iráku, kde se k leteckým akcím proti džihádistům připojila Británie. USA a jejich spojenci už podnikli víc než 300 náletů na pozice islamistů.

Islamisté přesunuli směrem ke Kobani tisíce bojovníků. Aktuální fronta je údajně tři kilometry od města. Za nočních bojů přišlo o život nejméně devět členů kurdských milicí. „Kurdští bojovníci čelí početní i vojenské přesile, ale odmítají se stáhnout a úporně proti IS bojují. Obrana Kobani je pro ně otázkou života nebo smrti,“ sdělil Ramí Abdar Rahmán z organizace syrské exilové opozice.

IS má u města podle něj k dispozici tanky, těžké dělostřelectvo i raketomety. Kurdové se brání automatickými puškami a kulomety. Pokud by se IS podařilo Kobani dobýt, ovládl by ucelený územní pás podél hranice. Boje o Kobani vyhnaly od poloviny září z domovů na 160 tisíc civilistů.

Postup IS v Sýrii se snaží s pomocí leteckých útoků zastavit koalice, v níž je kromě USA pět arabských zemí. Tento týden už podnikla nejméně 15 útoků na pozice IS u Kobani. Podle exilové opozice zabili členové IS devět Kurdů zajatých u hranice. Byly mezi nimi i tři ženy a radikálové jim uřízli hlavy.

Mapa území ovládaného IS
Zdroj: ČT24

POSTRACH ZN. IS

Islámský stát vznikl jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jeho centrem se stalo první dobyté město Rakká ve východní Sýrii.

V červnu jeho milice obsadila velkou část severního Iráku a postoupila směrem k Bagdádu. Na dobytých územích vyhlašuje samozvaný „chalífát“, v němž přísně uplatňuje právo šaría.

Terčem nájezdů jsou zejména šíitští muslimové a také všechny nemuslimské skupiny (například jezídové či křesťané).

Nechvalně známé jsou brutální praktiky IS včetně popravování vojáků, západních novinářů nebo humanitárních pracovníků.

Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků. Navíc k nim odjíždí stále více mladých sympatizantů ze západních zemí.

V poslední době čelí IS v Iráku protiofenzivě kurdských milicí a také náletům ze strany USA, Francie a aliance některých arabských států.

Dnes přišla zpráva o dvojím atentátu spáchaném ve středosyrském Homsu. Ve čtvrti obývané hlavně vládnoucími alávity se vyhodili u školy do povětří dva sebevražední atentátníci a zabili 48 lidí. Drtivou většinu tvoří děti ve věku od šesti do devíti let, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Dalších více než sto osob utrpělo zranění. Homs dlouho ovládala opozice, ale armáda většinu města v červnu dobyla zpět.

Situaci v Sýrii sleduje pozorně také Turecko, jehož vláda požádala parlament o prodloužení mandátu k vedení vojenských operací na území cizího státu v případě ohrožení. Mandát by podle agentury Reuters mohl zahrnout povolení k využití tureckých základen pro boj proti IS pro zahraniční armády. Parlament se bude vládní žádostí zabývat ve čtvrtek.

OSN dnes zveřejnila bilanční zprávu, podle níž si násilí ve vládou kontrolovaných částech Iráku v září vyžádalo 1119 lidských životů. Mezi mrtvými bylo více než 800 civilistů. OSN tyto údaje považuje za „absolutní minimum“, protože není schopna mapovat situaci v oblastech, které ovládá Islámský stát.