„Odejděte – do půlnoci,“ vzkazují demonstranti vůdci Hongkongu

Hongkong – V Hongkongu dnes v časných ranních hodinách vyrazily znovu do ulic tisíce demonstrantů požadujících větší demokracii. Protesty jsou zatím klidné a policie se drží zpátky. Demonstranti požadují rezignaci hongkongského premiéra Leunga Čchun-jinga a zrušení kontroverzní volební reformy. Vládě dali ultimátum do dnešní půlnoci, a pokud nesplní jejich požadavky, hrozí tím, že obsadí vládní budovy.

Mluvčí hongkongské policie zdůraznil, že úřady nebudou tolerovat nezákonné obléhání vládních budov, a vyzval demonstranty, aby zachovali klid a zdrženlivost. Vláda Hongkongu na demonstranty dnes apelovala, aby okamžitě ukončili blokádu centra města, protože jejich akce narušují veřejný pořádek a činnost veřejných služeb.

Podle asijské zpravodajky ČT Barbory Šámalové je hrozba blokády vnímaná jako kontroverzní i v samotných ulicích města a není jasné, jak by ji obyvatelé přijali – právě proto, že by mohla chod Hongkongu ohrozit.

Policie dnes proti davu zatím nezasahuje. Podle západních médií mají hongkongské úřady v úmyslu počkat, dokud protesty samy neutichnou. „Může to trvat týden nebo měsíc, nevíme. Pokud ale nenastane chaos, nepošleme do ulic pořádkovou policii,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný hongkongský vládní zdroj.

Martin Kříž, sinolog a překladatel

„Hongkong je pevnou součástí Čínské lidové republiky. To, že tam do jisté míry existuje autonomie, je pouze přechodné opatření. Už od roku 1997 se začaly utahovat šrouby. Obyvatelé Hongkongu jsou sice etnicky Číňané, těch zhruba 100 let britské vlády na nich ale zanechalo nesmazatelnou stopu a uvažují úplně jinak. Rozdíl mezi Číňany v Hongkongu a Číňany z pevninské Číny je mnohem větší, než by se na první pohled zdálo. Z Pekingu se vládne nad územím, které nemá z hlediska politické kultury a mentality s Čínou nic moc společného. Je více než pravděpodobné, že by mohlo dojít i k vojenské intervenci. Peking bude vzdorovat silně, k jednoznačnému kompromisu nedojde.“

Peking za svým mužem stojí

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva či tři uchazeči. Prodemokratičtí aktivisté chtějí, aby volby v roce 2017 byly plně demokratické; vláda o tom má podle ultimáta demonstrantů rozhodnout rovněž do dnešní půlnoci. 

Za předsedu výkonné rady Hongkongu Leunga se razantně postavil Peking. Čínský lidový deník, který je oficiálním listem vládnoucí komunistické strany, dnes otiskl článek, který chválí Leunga za dosavadní řešení situace. „Ústřední vláda má plnou důvěru v předsedu Leunga a je plně spokojena s jeho jednáním. Peking bude dál Leungovo vedení silně podporovat.“ V jiném článku týž list odsuzuje chaos panující podle něj nyní v Hongkongu. „Chaos bere obyvatelům Hongkongu prosperitu a je v rozporu s jejich přáními,“ píše se v textu.

Hongkong zažívá nejvážnější nepokoje od roku 1997, kdy se vrátil pod čínskou správu. O víkendu policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla s použitím slzného plynu a pepřového spreje a někde přišly ke slovu i obušky. Zatčeno bylo takřka 150 protestujících a desítky lidí utrpěly zranění. Od roku 2005 to bylo poprvé, co pořádkové síly použily slzný plyn. 

Kerry: Čína by měla změnit volební systém

Události v Hongkongu se promítly do jednání čínského ministra zahraničí Wang Ie v USA. Setkal se tam ve středu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym i s bezpečnostní poradkyní Susan Riceovou, která s ním jednala za přítomnosti prezidenta Baracka Obamy. Kerry se při setkání s Wangem vyslovil pro to, aby Čína volební systém změnila, avšak Wang k tomu novinářům sdělil rozhodně: „Záležitosti Hongkongu jsou vnitřní věc Číny. Všechny státy by měly respektovat její svrchovanost.“

Čína a USA se navzájem potřebují, ale zároveň dokážou otevřeně jednat o záležitostech, na něž mají odlišné názory. Kerry hovořil o „novém modelu vztahů“. „Toho, co máme společné, je mnohem více než toho, co nás dělí,“ prohlásil.   

Americký ministr také vyzval úřady v Hongkongu, aby respektovaly práva demonstrujících a aby jim umožnily v klidu projevit své názory. Wang zdůraznil, že žádný stát „nemůže tolerovat nelegální narušování veřejného pořádku“. Podle něj jsou hongkongské úřady schopné situaci zvládnout.   

Obama, s nímž Wang hovořil po setkání s Kerrym, řekl, že Washington dění v Hongkongu bedlivě sleduje, a také on se přimlouval za klidné řešení. Bílý dům vydal prohlášení, v němž se zdůrazňuje, že USA „jsou pro zachování otevřeného systému, který je nezbytný pro udržení stability a prosperity Hongkongu“.

Vydáno pod