KLDR vede za nemocného Kima prý jeho sestra

Pchjongjang – Sedmadvacetiletá Kim Jo-čong, sestra diktátora KLDR Kim Čong-una, údajně zastupuje svého nemocného bratra ve vedení země. Informaci dnes zveřejnily zpravodajské servery s odvoláním na organizaci North Korea Intellectual Solidarity (NKIS), kterou založili severokorejští uprchlíci v Soulu.

Kim Čong-un se již měsíc neobjevil na veřejnosti a právě NKIS informovala o tom, že je hospitalizovaný na klinice pro vysoké politické funkcionáře v hlavním městě Pchjongjangu. Zdroje se rozcházejí v příčině jeho pobytu v nemocnici. Spekuluje se například o dně nebo zlomenině obou kotníků.

Aby měl vůdce země dostatečný čas na zotavení, ustanovilo podle NKIS politbyro ústředního výboru Korejské strany práce 6. září jeho mladší sestru Kim Jo-čong dočasným vedením Severní Koreje. Zároveň bylo rozhodnuto, že se všichni vysocí představitele státu budou řídit předchozími Kimovými rozkazy a armáda má být po celou dobu ve stavu vysoké pohotovosti, jako by byla ve válečném konfliktu.

„Některé zdroje tvrdí, že postavení druhého nejvýznamnějšího představitele země převzal Hwang Pjong-so, šéf politbyra severokorejské armády, ale podle našich informací je teď dvojkou ve vedení KLDR Kim Jo-čong,“ je přesvědčen šéf organizace NKIS Kim Hjong-kwang.

Z neznámé sestry soudružkou

Kim Jo-čong se stejně jako její bratr narodila do manželství bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui. Někde se uvádí, že oba sourozenci v druhé polovině devadesátých let společně studovali ve Švýcarsku.

Mladší sestra pokračovatele vůdců z dynastie Kim byla poprvé oficiálně představena 9. března 2014, kdy šla společně s bratrem a dalšími vrcholnými komunisty do volební místnosti při parlamentních volbách. O tom, že se stala pevnou součástí politické hierarchie, svědčí podle analytiků fakt, že byla tehdy uvedena jako soudružka. Nicméně na fotografiích se objevila už dříve – v roce 2010 na 3. konferenci Korejské strany.

Zdá se jakoby se opakovala historie a Kim Jo-čong převzala roli své tety Kim Kjong-hi, která byla oporou svému bratrovi Kim Čong-ilovi během jeho vlády. Po nástupu nejmladšího Kima ale tetina rodina upadla v nemilost a nový vůdce KLDR dal údajně jejího manželka, generála Čang Song-tcheka, popravit.