Obejít Kabu už nestačí, nově je nutno pořídit i selfie

Mekka - Ochránci náboženských tradic si dělají starosti o osud nejvýznamnější pouti islámu, tedy hadždž, každoroční cesty do Mekky. Neobávají se ovšem možného šíření viru eboly, koronaviru MERS nebo atentátů islámských radikálů. Bezesné noci jim nečekaně způsobují selfie, které muslimové hromadně pořizují u posvátné Kaby.

Poutníci zveřejňují své autoportréty pořízené během pouti pod hashtagem #hajjselfie nebo #hajj2014. Fotografií muslimů v bílých šatech jsou tisíce - ať už u Velké mešity v Mekce, v autobuse na cestě do hotelu nebo před samotnou posvátnou Kabou. Tato krychlová stavba ukrývá černý kámen, kterého se poutníci během pouti dotýkají při obcházení svatyně.

Nový trend ale velí kromě obkroužení Kaby pořídit také selfie. Na Instagramu lze nalézt fotografie, na nichž se před Kabou tlačí celé rodiny nebo skupinky, jen aby se všichni vešli do obrazu. Profesionálové si dokonce přinášejí teleskopické držáky nebo fotoaparáty s širokoúhlými objektivy, aby zachytili co nejširší obraz.

Selfiemánie zasáhla i pouť do Mekky
Zdroj: ČT24/Twitter

„Zdá se, jako by nyní jediným cílem poutě hadždž bylo pořídit fotku na památku, a ne se pomodlit,“ rozčiluje se učenec šajch Abdar Razzák Badr v saúdskoarabském deníku Arab News. Viděl prý muslimy, kteří jen předstírali, že se modlí - ve skutečnosti pózovali před zapadajícím sluncem. „A pak přijdou domů a říkají: Koukejte, to jsem byl zrovna na hoře Arafát!“

Také kazatel šajch Azím Hakím kritizuje posedlost poutníků autoportréty selfie jako marnivost. Prorok Mohamed prý podle tradice řekl, že si přeje hadždž bez jakéhokoli vychloubání. „Takže ten, kdo pořizuje během pouti selfies a videa, se protiví přání našeho Proroka,“ říká Hakím. Někdejší egyptský velký muftí Alí Gumaa označil dokonce v televizní debatě selfie za „šaškárnu“.

Hadždž je jedním z pěti pilířů islámu. Každý zbožný muslim, který je zdravý a může si to finančně dovolit, by měl vyrazit na pouť do Mekky alespoň jednou za život. Letos se podle saúdskoarabského ministerstva pro hadždž účastní posvátného rituálu 1,388 milionu poutníků ze zahraničí, ze samotné Saúdské Arábie k nim pak přibude asi milion dalších.