Obama i Cameron chtějí dostat Henningovy vrahy před soud

Washington – Vražda britského řidiče humanitárního konvoje Alana Henninga, kterou zřejmě spáchali radikálové ze skupiny Islámský stát, vyvolala ostré reakce z Londýna i Washingtonu. Americký prezident Barack Obama vraždu ostře odsoudil a zdůraznil, že Spojené státy chtějí Henningovy vrahy postavit před soud. Již dříve se podobně vyjádřil britský premiér David Cameron, podle kterého je třeba zbylé rukojmí zachránit a Islámský stát porazit. Vraždu, kterou označil za barbarskou, považuje Cameron za důkaz správnosti zapojení Velké Británie do útoků proti IS.

Video se záznamem stětí Alana Henninga se objevilo na Internetu v pátek. Americké úřady oznámily, že nemají důvod pochybovat o jeho pravosti. Henning se tak stal již čtvrtým občanem Spojených států a Velké Británie, kterého Islámský stát unesl a zabil. „Spojené státy tvrdě odsuzují brutální vraždu britského občana Alana Henninga. Společně s našimi britskými přáteli a spojenci budeme usilovat o to, aby pachatelé Alanovy vraždy – stejně jako vrazi Jima Foleye, Stevena Sotloffa a Davida Hainese – byli postaveni před soud,“ prohlásil americký prezident Barack Obama.

Slib, že Británie učiní vše, co je v jejích silách, aby Henningovy vrahy dopadla a postavila před soud, zazněl také od britského premiéra Davida Camerona. Ten označil vraždy za „odporné a barbarské“. „Uděláme, co bude v našich silách, abychom dopadli tyto vrahy a postavili je před spravedlnost,“ vzkázal Cameron. Britský ministerský předseda také plánuje osvobodit další rukojmí, která by ještě mohl Islámský stát pozabíjet. „Využijeme všech prostředků, které máme, ve snaze nalézt rukojmí zadržovaná Islámským státem, pomoci těmto rukojmím. A uděláme všechno pro to, abychom porazili tuto organizaci,“ prohlásil Cameron.

Kromě státníků se proti vraždě sedmačtyřicetiletého Alana Henninga, který ve Velké Británii pracoval jako řidič taxi, vymezili také britští muslimové. Přední islámský duchovní ji označil za „opovrženíhodný a urážlivý čin“.

Henning je druhý sťatý Brit. Nazrává britská pozemní intervence v Sýrii?

Vzápětí zavražděný Henning na nahrávce, kterou radikálové zveřejnili, promluvil a sdělil, že se ho rozhodli zavraždit kvůli britskému zapojení do vojenských akcí proti IS. „Kvůli rozhodnutí našeho parlamentu útočit na Islámský stát nyní já jako člen britské veřejnosti zaplatím za toto rozhodnutí cenu,“ řekl podle americké monitorovací služby SITE na nahrávce Henning. „Jeho krev je na rukou britského parlamentu,“ vzkázal také na videu neznámý ozbrojenec. Ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey přitom míní, že jeho podřízení vědí, kdo maskovaný vrah Henninga i dalších rukojmí je. Odmítl uvést jeho jméno nebo národnost, pouze uvedl, že mluví s londýnským přízvukem.

Navzdory snaze IS spojit vraždy s vojenskou operací, podle Camerona stětí Henninga „podtrhuje správnost zapojení Británie do útoků proti IS“. Islamistům navíc hrozí zostření britských akcí. Publicista Jan Jůn upozornil, že již při debatě o zapojení do vzdušné operace proti IS žádali někteří poslanci i pozemní intervenci v Sýrii. Zatím posílila Velká Británie své vzdušené síly útočící na území ovládané IS další dva stíhací bombardéry a do Perského zálivu vyslala torpédoborec.

Alana Henninga unesli ozbrojenci loni v prosinci v Sýrii, kam přicestoval jako řidič humanitárního konvoje s potravinami a zdravotnickými potřebami pro nemocnici na severozápadě země. Již dříve radikálové zavraždili stejným způsobem jiného britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Jejich oběťmi se stali například také američtí novináři James Foley a Steven Sotloff.

Islamistům padl za oběť další Brit (zdroj: ČT24)

Alan Henning

Taxikář z manchesterského předměstí Eccles Alan Henning se zúčastnil celkem čtyř humanitárních misí v Sýrii. S přáteli pořádal sbírky, aby mohli do uprchlických táborů v zemi zmítané občanskou válkou dovézt potraviny, zdravotnické vybavení či pleny. Zásoby do Sýrie vozili ve starých sanitkách, kterými předtím projeli napříč Evropou a Tureckem. Serveru BBC Alan Henning řekl, že mu návštěvy uprchlického tábora změnily život, a cítil povinnost vrátit se tam. Při poslední cestě však konvoj přepadli ozbrojenci. Další jeho členy později propustili, Henning však zůstal v zajetí. Henningova manželka vydala 21. září prohlášení, v němž extremisty z IS žádala, aby jejího muže propustili. Únoscům vzkázala, že manžel odjel do Sýrie s dobrými úmysly a ze soucitu s trpícími lidmi. Apel byl zveřejněn poté, co desítky významných britských muslimů vyzvaly představitele IS, aby Henninga propustili.

IS se chystá zabít i šestadvacetiletého Američana, drží také britského fotografa

Záznam Henningova stětí nese podle SITE označení „Další vzkaz pro Ameriku a její spojence“ a trvá minutu a 11 sekund. Na konci nahrávky maskovaný příslušník IS hrozí vraždou dalšího uneseného, kterým je údajně Američan Peter Kassig. Jeho rodina potvrdila, že byl Kassig unesen během humanitární mise v Sýrii. „Prosíme všechny lidi na světě, aby se modlili za Henningovu rodinu, za našeho syna a za propuštění všech nevinných lidí držených jako rukojmí na Blízkém východě a kdekoliv na světě,“ uvedli v prohlášení Ed a Paula Kassigovi. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová potom řekla, že Spojené státy použijí „všechny nástroje, které mají k dispozici – vojenské, diplomatické, vymáhání práva a výzvědné služby“, aby Kassiga zachránili.

Kassig byl unesen loni 1. října, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory, která ošetřuje syrské uprchlíky. V zajetí Kassig podle jeho rodiny konvertoval k islámu a přijal jméno Abdar Rahmán. Islámský stát drží kromě něj v zajetí i dalšího britského občana, fotografa Johna Cantlie.