V centru Hongkongu se znovu protestovalo – i za 18 zraněných z noci

Hongkong – V Hongkongu přibývá útoků propekingských skupin na protestující studenty. Nejméně osmnáct lidí utrpělo zranění při poslední vlně potyček. V pevninské čtvrti Mongkok se totiž opět sešly desetitisíce demonstrantů, kteří nesouhlasí s oznámeným vládním předvýběrem kandidátů do místních voleb. Dnes ale protestovali právě kvůli násilnostem, které proti nim rozpoutali jejich odpůrci. Do incidentů se v krizových chvílích musela vložit také policie a obvinila několik lidí z kriminality. Podle lídrů demonstrantů jde ale o cílenou provokaci.

EXKLUZIVNĚ: V Hongkongu přibývá útoků na protestující studenty (zdroj: ČT24)

Demonstrace v Hongkongu pokračují a mají dvě tváře. V obchodním centru města jsou protesty vesměs poklidné. „Můžete vidět, že lidé se chovají pokojně, a ne v jako jiných zemích, kde zapalují a ničí auta,“ řekl AFP šestatřicetiletý Chris Ng. „Nestojíme o revoluci. Chceme jen demokracii,“ řekl AP sedmnáctiletý studentský vůdce Joshua Wong. „Doufáme, že nedojde k násilnostem. Bylo by nešťastné, kdyby hnutí skončilo krveprolitím,“ dodal.

Ve čtvrti Mongkok na druhé straně přístavu však stoupá napětí. V pátek vypukly střety mezi studenty, kteří požadují zachování široké demokracie a odstoupení vlády, a jejich odpůrců. Do potyček zasáhla také policie, situaci po několika hodinách zklidnila a zadržela devatenáct lidí, které obvinila z nezákonného shromažďování, násilí na veřejnosti a útoků. Více než polovinu z nich hongkongští policisté viní také z členství v triádách, tedy čínských zločineckých organizacích. Pořadatelé demonstrací tvrdí, že jde o manévr čínské vlády, která se snaží proti demonstrantům poštvat například zločince a do dříve poklidných demonstrací vnést zmatek.

Demonstrace v Hongkongu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Představitelé protestního hnutí kvůli násilnostem i postupu policie odvolali souhlas s jednáním se zástupci vlády. Vyzvali naopak další obyvatele Hongkongu, aby se k nim připojili. „Vládá žádá vyklizení ulic. Obracíme se na všechny obyvatele Hongkongu, aby se okamžitě připojili k obraně našich pozic a k boji až do samého konce,“ uvedli aktivisté v prohlášení. Současně vyzvali policii, aby chránila tábory demonstrantů před útoky odpůrců.

Představitelka hongkongské vlády Carrie Lamová prohlásila, že začala připravovat rozhovory se zástupci protestujících. Ti však účast kvůli posledním incidentům odvolali. Demonstranti nadále požadují rezignaci předsedy výkonné rady Hongkongu Leung Čchung-jinga. Ten to odmítá.

Demonstrace v Hongkongu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Demonstranti odmítají omezení hongkongské demokracie

Vzhledem k vyhrocení situace část organizátorů vyzvala studenské jádro protestů, ať neriskují a velí k ústupu. Strategií je stáhnout se do ústraní, vybudovat základnu a hledat nové formy protestu. „Náš boj bude dlouhodobý, bude to vlna za vlnou v duchu těchto mírových, občanských nepokojů,“ uvedl spoluzakladatel hnutí Okupujte centrum, profesor Městské univerzity v Hongkongu Joseph Čcheng.

Demonstranti blokují část města od minulého pátku a dali vůdci Hongkongu Leung Čchun-jingovi lhůtu do čtvrteční půlnoci, aby odstoupil. V opačném případě pohrozili obsazením vládních budov.

Cílem protestů je zrušení kontroverzní volební reformy, kterou vydala čínská vláda. Peking chce mít dohled nad příštími hongkongskými volbami v roce 2017 a schvalovat prostřednictvím speciálního výboru kandidáty. Před voliče by tak měli předstoupit pouze dva nebo tři uchazeči. Hongkong se přitom před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Organizátoři protestů proto žádají, aby si představitele nadále mohli volit bez omezení.

Zpravodajka ČT: Lidé se bojí, že chce Peking situaci vyhrotit (zdroj: ČT24)
Vydáno pod