Boje o doněcké letiště neustávají, střelba zní i z dalších míst

Doněck – Nejméně třináct lidí včetně jedné civilistky zahynulo při bojích o doněcké letiště. Ty pokračují navzdory vyhlášenému příměří mezi ukrajinskou armádou a povstalci ze samozvané doněcké republiky. Boje pokračují i na dalších místech v Doněcké i Luhanské oblasti. K dodržování příměří přitom vyzvaly Spojené státy i Rusko.

Ukrajinská armáda uvedla, že má kontrolu nad doněckým letištěm, které však musí bránit před útoky povstalců. Poté, co v pátek doněcký samozvaný premiér Alexandr Zacharčenko oznámil ovládnutí terminálu a ranveje, údajně vojáci dostali posily a klíčové části znovu dobyli. „Ozbrojenci podnikli několik dalších pokusů o dobytí letiště, naštěstí neúspěšných, a pak pokračovali v ostřelování. Naši vojáci všechny útoky odrazili a zabili 12 teroristů,“ prohlásil armádní mluvčí Andrij Lysenko.

Povstalci naopak tvrdí, že dnes letiště znovu dobyli. „Letiště už nekontrolují, ale zůstávají hnízda odporu, zvláště v podzemí, a ta se snažíme vyčistit,“ řekl člen separatistických jednotek agentuře AFP. Při posledním boji u letiště ale podle povstalců zahynula čtyřiapadesátiletá obyvatelka Doněcku.

Letiště leží nad městem, má strategickou polohu

Podle spolupracovníka ČT Jiřího Justa je na letišti asi 900 ukrajinských vojáků, proti kterým útočí skupinky separatistů. V současnosti odhaduje, že mají povstalci pod kontrolou asi 30 procent plochy letiště.

Doněcké letiště má pro obě strany strategický význam. Nejde pouze o aeroport jako takový, ale také o jeho polohu nad městem, odkud lze podle povstalců Doněck snadno ostřelovat. Při útocích podle radnice zahynulo již jedenáct civilistů. Ve městě zahynul také švýcarský pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže, podle povstaleckého vicepremiéra jde rovněž o oběť armádního dělostřelectva.

S kamerou mezi ukrajinskými povstalci (zdroj: ČT24)

Boje pokračují v Doněcké i Luhanské oblasti

Boje ale navzdory příměří vyhlášenému po mírovém jednání v Minsku pokračují i na dalších místech. Na seznam obětí tak dnes přibyly také dvě děti z města Zugres u Doněcka. „Sedm školáků našlo nevybuchlý náboj. Při pokusu jej přenést náboj vybuchl. Dvě děti zahynuly na místě, dalších pět utrpělo zranění,“ uvedly místní úřady podle listu Ukrajinska pravda. Podle Jiřího Justa boje pokračují v Doněcké, ale i Luhanské oblasti, kde povstalci letos vyhlásili druhou odpadlickou republiku.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal 3 627 mrtvých a 8 447 raněných. Skoro 380 tisíc lidí uprchlo z oblasti bojů do jiných částí Ukrajiny, dalších 426 tisíc do okolních zemí. Příměří dohodnuté před měsícem se především v okolí Doněcku neustále porušuje. Stažení zbraní a respektování příměří mají kontrolovat pozorovatelé OBSE. Německo podle dnešního vydání listu Bild prý zvažuje vyslání 200 vojáků k zajištění ochrany mise OBSE, které Paříž a Berlín nabídly bezpilotní letouny pro kontrolu příměří.