Izrael sleduje Gazu s pomocí informátorů. Hamas jim hrozí smrtí

Gaza – V nedávném konfliktu v Pásmu Gazy dobře posloužila izraelské armádě síť informátorů, kterou mezi Palestinci vytvořila izraelská kontrarozvědka Šin Bet. Té se daří získávat informace díky penězům, lékařské péči, ale například i příslibu osobní pomsty. Bývalý důstojník Šin Betu se s blízkovýchodním zpravodajem České televize Jakubem Szántó podělil o detaily ze zákulisí.

Události: Síť informátorů izraelské rozvědky Šin Bet (zdroj: ČT24)

Izraelské střely mířily v době konfliktu v Gaze na tunely, kde měli palestinští bojovníci skrývat zbraně, jimiž útočili naopak na Izrael, ale také na domy velitelů hnutí Hamas. Mohutný výbuch tak například zničil dům, ve kterém se skrýval nejvyšší velitel Hamásu Muhammad Deif. Jeho rodina zemřela, o něm od té doby nikdo neslyšel. Stejně tak Izrael zlikvidoval další tři vysoce postavené velitele Hamasu ve městě Rafáh. Přesnou informaci, kde se skrývají, dostala izraelská armáda prostřednictvím tajné služby od sítě palestinských informátorů.

Palestinští ozbrojenci po útocích pozabíjeli 33 lidí, které za informátory Šin Betu považovali. Podle bývalého důstojníka izraelské kontrarozvědky Gonena Ben Jicchaka je však omyl, když se Palestinci domnívají, že je někteří sousedé zaprodávají. „Oni nepracují pro Izrael kvůli penězům. Hodně z nich to dělá z ideologických důvodů,“ poznamenal. Způsoby, jak izraelská tajná služba získává informátory, jsou však rozmanité – nátlak, nabídka špičkové zdravotní péče v Izraeli, možnost osobní nebo politické odplaty, peníze ovšem také nechybějí.

Jednou z nejúspěšnějších operací Šin Betu byla spolupráce s Mosabem Hassanem Júsefem, synem jednoho ze spoluzakladatelů Hamasu. Jeho příběh, který skončil v americkém exilu na útěku před odplatou, vypráví nový dokumentární film Zelený princ, prozaičtější verzi potom zná Gonen Ben Jicchak – někdejší Júsefův řídící důstojník. Společně zabránili desítkám teroristických útoků. „Celou dobu byl v neustálém smrtelném nebezpečí – každý telefonát se mnou. Stačila jediná chyba,“ podotkl bývalý důstojník Šin Betu. Ten také nakonec vystoupil v Júsefův prospěch, když mu hrozila deportace z Ameriky.

Syn jednoho ze zakladatelů hnutí vytvořeného pro boj proti Izraeli dodával Šin Betu informace deset let. Ačkoli musel nakonec utéct, žije. Jeho příběh tak skončil poměrně dobře – ve špinavé zpravodajské válce je ale zcela ojedinělý.