V bulharských volbách vyhrála proevropská strana, většinu ale nemá

Sofia – Podle prvních povolebních odhadů se vítězem parlamentních voleb v Bulharsku stala středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), za kterou stojí expremiér Bojko Borisov. Podle aktuálních propočtů ale většinu v novém parlamentu ani zdaleka nezíská. Vítězství GERB se očekávalo, podobně jako loni, kdy ale Borisov nedokázal sestavit vládní koalici. Oficiální výsledky se čekají v pondělí.

Vůdce GERB sice ohlásil vítězství nad soupeři, nicméně podle Reuters připustil, že bude těžké s velice rozdrobeným novým parlamentem vytvořit vládu. O dalším postupu bude diskutovat se svými spolustraníky v pondělí. Borisovova strana podle čtyř různých odhadů získala od 32,3 po 33,9 procent hlasů, což by mohlo znamenat od 83 po 91 poslaneckých křesel. K většině ve sněmovně je ale zapotřebí 121 hlasů, poznamenala agentura AFP.

Druhá příčka v pořadí patří podle očekávání socialistům s 16 procenty, které následuje s podporou 14 procent voličů Hnutí za práva a svobody, reprezentující tureckou menšinu. Konzervativní Reformní blok podle odhadu získal skoro devět procent hlasů, nacionalisté z Vlastenecké fronty 6,3 procenta, populistická formace Bulharsko bez cenzury 4,9 procenta. Čtyřprocentní hranici nutnou ke vstupu do parlamentu překonalo také uskupení bývalého prezidenta Georgiho Parvanova Alternativa pro bulharskou obnovu i nacionalisté ze strany Útok (Ataka). Předčasné parlamentní volby, již druhé během dvou let, měly ukončit politickou krizi. Za poslední dva roky se v této zemi zmítané hospodářskými problémy vystřídaly už čtyři vlády.

Volby podle prvních odhadů vyhrála strana Bojka Borisova (zdroj: ČT24)

Nejednoznačný výsledek by podle agentury Reuters mohl vyústit ve vleklá jednání o podpoře mezi menšími stranami a opozicí. Další období politické nejistoty podle analytiků povede jen k dalšímu prohloubení nynějších hospodářských potíží, se kterými se tento nejchudší člen Evropské unie již několik let potýká. Bulharsko nyní potřebuje stabilní vládu, která vyřeší bankovní krizi a zajistí opětovný hospodářský růst. Jen letos totiž klesly přímé zahraniční investice o více než pětinu.

Prioritou nové vlády bude rozhodnout o osudu finančního ústavu Corpbank. Účty klientů v tomto někdejším čtvrtém největším poskytovateli půjček v zemi jsou od června zablokovány. Původní záchranný balík, který připravila národní banka spolu s někdejší socialistickou vládou, selhal a nikdo jiný dosud nerozhodl, jak s Corpbank naložit.