Boje o syrské Kobani vrcholí, islamisté vyvěsili černou vlajku

Kobani – Islámský stát se přiblížil k dobytí strategického (kurdského) města Kobani na severu Sýrie. Islámští ozbrojenci v neděli vstoupili na okraj města a začali bojovat o jednotlivé ulice. Dnes při dobývání postoupili a na budovu ve východní čtvrti vyvěsili svou černou vlajku.

Kurdští bojovníci svádějí s ozbrojenci z hnutí Islámský stát tvrdé boje, z míst bojů přicházejáí rozporuplné informace. Jak informovala americká stanice CNN, islamisté se přiblížili k dobytí města poté, co vstoupili na jeho jihovýchodní okraj a začaly boje o tamní ulice. Podle syrských aktivistů se ale daří Kurdům ofenzivu odrážet.

Během nedělních bojů přišlo na obou stranách konfliku u Kobani o život nejméně 45 bojovníků. Jak uvedl Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), za jedním z útoků proti islamistům stála i kurdská bojovnice, která odpálila výbušninu na svém těle a zabila tak deset radikálů.

Podle některých zdrojů obránci města nyní hledají cesty k útěku z této kurdské bašty, která leží na strategickém místě u turecké hranice. „Je to poslední šance k odchodu,“ citovala CNN jednoho z kurdských bojovníků. V pohybu jim ale prý brání odstřelovači IS.

Kobani: Pohřebiště obou stran

Jiní z Kurdů naopak tvrdí, že svůj boj nevzdávají a jsou připraveni Kobani nadále bránit. „Boje pokračují, minometná palba dopadá i do středu města. My máme jen lehké zbraně,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z kurdských bojovníků. „Jestliže do Kobani (islamisté) vstoupí, město se stane naším, ale i jejich pohřebištěm. Nenecháme je vstoupit, dokud jsme živí. Buď vyhrajeme, nebo zemřeme. Budeme se bránit až do konce.“

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab. Bránit město před islámskými radikály pomáhají Američané leteckými údery. Zatím se jim ale nepodařilo tímto způsobem radikály zastavit. Z města a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka na 180 tisíc lidí.

V kampani proti islamistům v Sýrii pomáhá Spojeným státům pět arabských spojenců - Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn. Američané spolu s několika dalšími zeměmi pak podnikají letecké údery i v sousedním Iráku. Americký prezident Barack Obama již několikrát zopakoval, že neuvažuje o vyslání pozemních jednotek.

Turecko prý vyměnilo s IS rukojmí za až 180 extremistů

Podle britského deníku The Times vyměnila Ankara až 180 vězněných radikálů z Islámského státu za desítky tureckých rukojmí zajatých extremisty. IS propustil 46 tureckých občanů a tři Iráčany z řad diplomatů a zaměstnanců tureckého konzulátu v severoiráckém Mosulu v září. V zajetí je držel od června, tedy od bleskového obsazení města. Turecká média bez bližších podrobností uvedla, že Ankara za rukojmí nezaplatila žádné výkupné.

S islamisty se ale Turecko tajně dohodlo, jak upozorňují The Times, na tom, že vydá desítky extremistů zadržovaných nejen v jeho vězeních, ale i v nemocnicích. Je mezi nimi i osm občanů ze zemí EU: jde o tři Francouze, dva Brity, dva Švédy a jednoho Belgičana. Z Evropanů Ankara propustila rovněž dva makedonské islamisty a jednoho švýcarského radikála.

První padlý Američan

Minulý týden v souvislosti s ofenzivou proti IS zaznamenaly USA první vojenskou ztrátu lidského života. Piloti amerického konvertoplánu V-22 Osprey, který vzlétl z lodi USS Makin Island v Perském zálivu, krátce po startu ztratili nad strojem kontrolu. Konvertoplán je stroj, který kombinuje vlastnosti vrtulníku a dopravního letadla. Když to vypadalo, že se letoun zřítí, dva ze členů posádky z něj vyskočili do moře. Jednoho se povedlo najít a jeho stav je nyní stabilní. Druhého ze členů posádky, jednadvacetiletého Jordana Spearse, se ale zachránit nepodařilo a po jednodenním pátrání byl prohlášen za mrtvého.

Radikálové z Islámského státu o sobě dali o víkendu vědět zveřejněním videa se záznamem vraždy britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Ten se stal už čtvrtou obětí islamistů z řad západních občanů zadržovaných IS. Představitelé Británie a USA čin ostře odsoudili a přislíbili nasazení všech prostředků k boji. Maskovaný ozbrojenec na závěr záznamu oznámil, že dalším na řadě je Američan Peter Kassig. Dosud všechny oběti byly zavražděny stětím hlavy.