Černá sobota: Sierra Leone hlásí 121 obětí eboly za jediný den

Freetown – V Sieře Leone o víkendu znovu naplno propukla epidemie eboly, za jediný den tam zaznamenali 121 mrtvých a řadu nových případů nákazy. Sobota se tak stala jedním z nejčernějších dnů od letošního jara, kdy epidemie eboly v západní Africe propukla. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vládní zdravotní statistiky.

Sierra Leone hlásí novou vlnu úmrtí (zdroj: ČT24)

Nemoc se letos poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a právě Sierry Leone. Případy nákazy se objevily také v Nigérii a v Senegalu, kde se ale nemoc podařilo dostat pod kontrolu. Spojené státy minulý týden potvrdily první případ eboly u muže z Libérie, který cestoval do Texasu.  

Letošní vlna nemoci je nejhorší epidemií od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován. Podle informací Světové zdravotnické organizace už se počet mrtvých blíží 3 500.  

Do západní Afriky proto proudí mezinárodní pomoc a dodávky zdravotnického materiálu. Spojené státy do oblasti vysílají asi 4 000 vojáků, aby v Libérii pomohli bojovat proti nemoci. Do Siery Leone zase vyslaly posily Čína a Velká Británie, minulý týden tam Kuba vypravila 165členný tým lékařů a sester.