Protesty v Hongkongu utichají. Vláda a studenti se dohodli na jednání

Hongkong – Cílem plánovaného jednání vlády a protestujících studentů je najít východisko z krize, která je největší za uplynulých 17 let – tedy od doby, kdy se Hongkong vrátil pod správu Pekingu. Během dneška se počet demonstrantů v hongkongských ulicích výrazně snížil a život ve městě se začal navracet do normálu – otevřely se školy a do opět přístupného sídla vlády se vrátili úředníci.

Obě strany oznámily, že vláda přistoupila na podmínky studentů, aby začaly vzájemné rozhovory. Podle nich má jít o veřejný dialog, který proběhne v několika kolech a zástupci úřadů i studentů v něm budou rovnoprávní. Vláda prý také ujistila, že výsledky jednání „v případě konsenzu“ uvede do praxe. První kolo by se podle médií mělo uskutečnit co nejdříve, pravděpodobně už tento týden. 

Dohodu o jednání potvrdil i místopředseda Hongkongské federace studentů Lester Shum. Požadoval ale záruku, že policie do skončení rozhovorů nepoužije sílu na třech místech, kde se mají protesty soustředit. Shum rovněž sdělil, že se účastníci protestního hnutí ještě musejí poradit, o čem přesně se má jednat. „Doufáme, že rozhovory nebudou jen mluvením a konzultacemi,“ poznamenal.

Protesty v Hongkongu utichají (zdroj: ČT24)

Město se vrátilo k běžnému chodu

V Hongkongu se dnes z větší části obnovil chod města, protože v ulicích už není tolik prodemokratických demonstrantů. Ti od začátku protestů z konce září nedosáhli žádného vládního ústupku a podle agentury AFP už zjevně nejsou zajedno v tom, jak v protestu pokračovat. Podle britské BBC někteří chtějí dál tlačit na úřady v ulicích, zatímco jiní se obávají tvrdého policejního zásahu a zatýkání a dávají spíše přednost přechodu k dialogu. Řady protestujících se tak ztenčily z desítek tisíc účastníků na stovky.

Noc na dnešek byla nejklidnější od 28. září. Obyvatelé Hongkongu se ve větších počtech vraceli do práce, postupně se opět otevíraly školy a doprava zesílila i na dosud nejvíce blokovaných místech. U sídla vlády, které bylo od pátku nepřístupné, zůstaly jen stovky demonstrantů a úředníci mohli nastoupit do práce. Demonstranti zcela vyklidili obchodní oblast, kde je v minulých dnech napadli rozhořčení obyvatelé, živnostníci a stoupenci čínské vlády.

Protesty v Hongkongu se uklidňují
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung/Kin Cheung

Cílem demonstrací je zrušení kontroverzní volební reformy, kterou vydala centrální vláda v Pekingu. Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva či tři uchazeči.