Bulhaři spočítali hlasy, naději na konec krize ale nenašli

Sofia – Nedělní předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrála středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) někdejšího premiéra Bojka Borisova. Po sečtení 97 procent hlasů získala 32,7 procenta hlasů. K absolutní většině má ale daleko a sestavení vlády bude velmi obtížné. Vítězství GERB se očekávalo, podobně jako loni, kdy však Borisov nedokázal vládní koalici sestavit.

Borisovově straně podle odhadů připadne 85 křesel. K většině je ale zapotřebí 121 hlasů. Druhá příčka v pořadí patří donedávna vládnoucím socialistům s 15,4 procenty hlasů a 40 poslanci. Jejich mluvčí přitom dřívější předběžný výsledek označil za „neuspokojivý“ a za „těžkou porážku“. Hnutí za práva a svobody, reprezentující tureckou menšinu, by mělo získat 39 křesel.

Socialistická strana již dříve oznámila, že plánuje setrvat v opozici. Vítězný GERB se zase odmítá spojit se stranou reprezentující tureckou menšinu. Borisov se tedy bude snažit utvořit koalici s menšími stranami.

Čtyřprocentní hranici nutnou ke vstupu do parlamentu překonalo dalších pět stran, včetně nacionalistů z uskupení Útok (Ataka). Podle analytiků bude obtížné v tak rozdrobeném parlamentu sestavit vládu a také vyvstává otázka, jak stabilní nový kabinet bude.

Předčasné volby, již druhé během dvou let, měly v Bulharsku ukončit politickou krizi. Za poslední dva roky se v této zemi zmítané hospodářskými problémy vystřídaly už čtyři vlády. K volbám nepřišla ani polovička voličů, tedy ještě méně než před 18 měsíci.

  • Bojko BORISOV se narodil 13. června 1959, vystudoval Vyšší odbornou školu ministerstva vnitra se specializací protipožární technika a bezpečnost, kde získal i doktorát.
  • Po pádu komunismu si založil bezpečnostní agenturu, která se mimo jiné věnovala ochraně známých osobností.
  • V roce 2001 se stal velitelem policie. Velkou popularitu si získal tím, že osobně vedl zásahy proti pašerákům drog a zločineckým gangům, které přepadávaly auta na silnicích.
  • V listopadu 2005 byl zvolen starostou hlavního města Sofie a v březnu 2006 byla zaregistrována Borisovova strana GERB, která si za hlavní cíl určila boj s korupcí.
  • V červenci 2009 strana GERB zvítězila v bulharských parlamentních volbách a Borisov se 27. července 2009 ujal úřadu premiéra. Vládu tehdy podpořila i extrémně pravicová strana Útok, pravicová Modrá koalice (SDS-DSB) a populistická strana Řád, zákon, spravedlnost. Borisov slíbil reformu soudnictví, boj s korupcí a kriminalitou a vytváření pracovních míst.
  • V únoru 2013 ale jeho vláda podala demisi kvůli masovým protestům proti vysokým cenám elektřiny, jejichž terčem se stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.
  • Krátce byl trenérem bulharské reprezentace v karate, proslavil se i jako fotbalista. Loni ve svých 54 letech nastoupil k utkání druhé ligy a stal se tak nejstarším profesionálním fotbalistou v Bulharsku. Fanoušci ho také v roce 2011 na protest proti poměrům a úrovni bulharského fotbalu zvolili nejlepším fotbalistou roku. Borisov suverénně překonal i hvězdného útočníka Dimitara Berbatova, vítěze předešlých osmi ročníků ankety.
Vydáno pod