V Mexiku našli desítky těl v masovém hrobu. Může jít o zmizelé studenty

Acapulco (Mexiko) - Dva členové mexického gangu se přiznali k zabití 17 ze 43 studentů, kteří se pohřešují od nedávného střetu s policií na jihu země, uvedl prokurátor státu Guerrero. Potvrdil, že se našel hromadný hrob s 28 těly. Potrvá prý však nejméně dva týdny, než se potvrdí, zda se jedná o těla zmizelých studentů.

Mexiko pátrá po identitě těl z masového hrobu (zdroj: ČT24)

Vyšetřovací úřady našly v sobotu u jihomexického města Igualy čerstvé hroby se zuhelnatělými ostatky těl desítek lidí. Zpráva o hrůzném nálezu přišla v době, kdy se v této oblasti už více než týden hledá 43 studentů, kteří jsou pohřešováni po násilných střetech s policií během nedávných protestů za práva učitelů.

„Musíme počkat na analýzy DNA“

Ostatky se našly v pytlích v šesti hrobech vykopaných na svahu vedle kamenité cesty na okraji města Iguala, kde ke střetům se studenty došlo. Prokuratura v sobotu novinářům řekla, že ostatky úřady poslaly k prozkoumání a slíbila nález brzy upřesnit. „Opakuji, že musíme počkat na to, co zjistí naši odborníci a co ukážou soudní analýzy DNA,“ zdůraznil nejvyšší státní zástupce ve státě Guerrero Inaky Bianco.

Při nedávných střetech vysokoškoláků s policisty v Iguale zemřelo šest lidí a dalších 25 osob bylo zraněno. Svědci tvrdí, že po krveprolití policejní auta odvezla desítky zatčených studentů neznámo kam. Úřady později kvůli zásahu zadržely 22 policistů a vydaly zatykač na uprchlého starostu města. Blízcí studentů doufají, že se pohřešovaní skrývají v obavě z postihu. Jejich 14 kolegů se také pohřešovalo, později však o sobě dali vědět.

Místní lidé jsou bezradní a dožadují se pomoci za hranicemi. „Žádáme o pomoc amerického prezidenta, protože náš prezident Nieto nic nezmůže. Tady není žádná spravedlnost,“ uvedla matka jednoho ze zmizelých studentů. V Mexiku od roku 2006 zemřelo násilnou smrtí na 80 tisíc lidí, dalších 20 tisíc se pohřešuje. Právě Guerrero, kde leží i známé Acapulco, patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí.