Mogheriniová: Rusko už není partner, jen strategická země

Brusel - Vztahy s Moskvou už nejsou partnerské, ale Rusko nadále zůstává strategickou zemí. Řekla to designovaná vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová při večerním slyšení v Evropském parlamentu.

Členové výboru pro zahraniční záležitosti Evropského parlamentu se Mogheriniové ptali mimo jiné na budoucí vývoj vztahů Evropské unie k Rusku. „V tuto chvíli Rusko není partnerem, ale zůstává strategickou zemí a sousedem,“ prohlásila navržená budoucí unijní ministryně zahraničí.

S medvědy zkušenosti nemám…

Na dotaz ohledně taktiky vůči „ruskému medvědovi“ dosavadní šéfka italské diplomacie odpověděla, že nemá „mnoho zkušeností, pokud jde o medvědy“. „Ale potřebujeme mix rozhodnosti a diplomacie, rovnováhu závisející také na reakci medvěda,“ dodala.

Mogheriniová, kterou ještě začátkem září některé země obviňovaly z příliš promoskevských postojů, dnes ujistila, že Moskva už není „strategickým partnerem“, vzhledem k roli, jakou hraje v ukrajinské krizi. Rusko je podle ní nadále „strategickým aktérem“ v regionálních i světových záležitostech. Mogheriniová rovněž strany konfliktu vyzvala k „úplnému naplnění“ dohod z Minsku, které zahrnují příměří a zahájení mírového procesu.

Federica Mogheriniová při slyšení v Evropském parlamentu
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Rusko se podle ní snaží vybudit protievropské nálady ve východoevropských státech a přesvědčit je, že „rozhodnutí pro Evropu je špatné pro lidi v těchto zemích“. Jako příklady uvedla Moldavsko, Gruzii a právě Ukrajinu.

Na Italku dnes mířily rovněž otázky, týkající se dalších ožehavých témat, jako jsou postup takzvaného Islámského státu nebo mírový proces na Blízkém východě. Mogheriniová ujistila, že je nutné „zastavit Islámský stát, který není stát – ani islámský, nýbrž velká globální hrozbá“. EU by podle ní měla na Blízkém východě postoupit od role „zdatného plátce ke zdatnému hráči“.

Mogheriniová plynule odpovídala ve své mateřštině, francouzštině i angličtině. Za své vystoupení před europoslanci sklidila hlasitý potlesk.