Turecko-syrská hranice: Změť uprchlíků, pašeráků ropy a bojovníků IS

Damašek/Ankara - Boje na severu Sýrie vyhánějí z domovů tisícovky lidí denně. Většina z nich se chystá najít bezpečné útočiště v Turecku. V okolí turecko-syrské hranice panuje kvůli nekončícímu přílivu lidí zmatek. A toho obratně využívá Islámský stát – pašuje tudy nové bojovníky a ropu, která je tak důležitá pro financování jejich boje. Denně IS potřebuje podle odhadů asi dvacet milionů korun.

Ze Sýrie do Turecka proudí uprchlíci a nafta, opačným směrem putují ti, kteří chtějí v Iráku nebo v Sýrii bojovat. Turečtí vojáci se snaží hranici střežit, za současných podmínek je to ale prakticky neproveditelný úkol, takže pašeráci mají žně. Spokojení jsou i radikálové z IS - Turci kupují jejich ropu a nezastavují na hranici jejich posily.

„Pro bojovníky mířící do Sýrie užíváme trasy, kudy chodí uprchlíci. Jednoho člověka máme na syrské straně, druhého na turecké. Když tu strážní nejsou, nebo je na čáře chaos kvůli uprchlíkům, jdeme také,“ popisuje praxi jeden ze syrských převaděčů.

Turecko: Děláme co můžeme, kritika není fér

Turecko tvrdí, že se snaží děravou hranici zalepit a posiluje ostrahu na silnicích i v terénu. Odmítá kritiku Západu, že problém přehlíží. Problémem je prý i samotná hranice, která měří „neuhlídatelných“ osm set kilometrů. „Je to velmi nespravedlivé obvinění. I Spojené státy mají komplikovanou hranici, tu s Mexikem. Přešlo ji více než půldruhého milionu lidí. Umíte si tedy představit, jakým komplikacím čelíme,“ říká turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Západu ale vadí i pašování surovin. Příjmy z něj financují Islámský stát, který zabral ropné vrty v Iráku a Sýrii. Kromě toho radikálové vybírají na obsazených územích daně, vykrádají banky a stále je podporují dárci. Klíčové jsou ale zisky z ropy.

Proto se také západní spojenci během počáteční fáze náletů na pozice IS v Sýrii zaměřili na takzvané modulární rafinerie, které je možné přemísťovat a rychle zprovoznit. V syrských podmínkách dokázaly tyto rafinerie islamistům vydělat až dva miliony dolarů denně. Do začátku náletů produkoval IS dokonce více ropy než syrská vláda: džihádisté podle Damašku dosahovali denní produkce 80 000 barelů, zatímco vláda jen 17 000 barelů.

Turecko objevilo pod hranicí ropovod

„Vojenská policie teď postavila zátarasy na silnicích a nepustí nikoho cizího do vesnic u hranice. Zvýšili počty kontrolních stanovišť. Dříve zastavili auta jednou, dvakrát denně. Teď tam stojí pořád,“ stěžuje si pašeračka ropy. Její slova potvrzují i řidiči, kteří naftu pašovali v malém: „Turci dosud povolovali převézt nějakou tu naftu, teď je s tím ale konec. Nesmíme už do Turecka s žádným palivem ze Sýrie.“

Pašeráci spříznění s Islámským státem dokonce vybudovali pod hranicí ropovod, který turecká policie zničila. Dokud ale bude v Turecku o pašovanou syrskou a iráckou naftu zájem, nepomohou ani zbraně ani tresty.

Pašování přes turecko-syrskou hranici (zdroj: ČT24)