Keňský prezident před haagským soudem. Jako první úřadující hlava státu

Haag/Nairobi - „Moje pozice ani můj výkon úřadu prezidenta mi nenařizují, abych se k soudu dostavil,“ zdůraznil svou ochotu čelit žalobě keňský prezident Uhuru Kenyatta, který se dnes stal historicky první úřadující hlavou státu, jež předstoupila před Mezinárodní trestní tribunál v Haagu. Kenyatta je obviněn ze zločinů proti lidskosti, kdy měl po volbách v roce 2007 organizovat mezikmenové boje, při kterých zemřelo až 1200 lidí. Na dvoudenní jednání tribunálu chtěl přiletět jako soukromá osoba, proto úřad dočasně svěřil do rukou viceprezidenta.

Žaloba, které keňská hlava státu čelí, ho obviňuje z organizování násilí, jež vypuklo po prezidentských volbách v roce 2007. Volby tehdy vyhrál Mwai Kibaki s podporou kmene Kikuyu. Výsledky ale napadl kmen Luo, který podporoval Kibakiho protikandidáta Railu Odingu. Kenyatta patřil do vítězného Kibakiho týmu a měl to být právě on, kdo organizoval násilnosti, jež mezi oběma kmeny vypukly. Při bojích tehdy zemřelo přibližně 1200 osob a dalších více než 60 000 lidí muselo opustit své domovy.

Kenyatta všechna obvinění kategoricky odmítá a do Haagu přiletěl zcela dobrovolně. Před svým odjezdem stihl ještě v úterý dočasně předat prezidentský úřad, který zastává od loňského roku, viceprezidentovi Williamu Rutoovi, protože podle svých slov chtěl před soudem stanout jako soukromá osoba. Z tohoto důvodu si údajně podle nejmenovaného keňského představitele platí cestu do Nizozemska sám.

Horizont ČT24: Kenyatta je první hlava státu před soudem v Haagu (zdroj: ČT24)

I přesto, že tento dvaapadesátiletý politik mluví o soukromé cestě, stal se první úřadující hlavou státu, jež se zpovídá mezinárodnímu tribunálu. Během dvoudenního jednání, které dnes začalo, by mělo být stanoveno datum řádného procesu.

Kenyatta si je zřejmě jistý vítězstvím

Obžaloba se v případě keňského prezidenta potýká s několika problémy. Někteří lidé odmítli na poslední chvíli svědčit, a mluví se dokonce o korupci a zastrašování. „(Keňa) s námi rozhodně, jak my tvrdíme, plně nespolupracovala,“ prohlásil žalobce Benjamin Gumpert.

Spekuluje se proto o tom, že Kenyattova ochota stanout před tribunálem v Haagu pramení z jeho jistoty, že žalobci proti němu nesesbírali dostatek důkazů. Obhájce Steven Kay dokonce usiluje o úplné stažení obvinění. „Používají to jako zástěrku k tomu, aby někoho obvinili. V případu, který naprosto selhal kvůli důkazům,“ sdělil u soudu.

Ukončení Kenyattova případu by bylo vnímáno jako prohra Mezinárodního trestního soudu, jenž za deset let své existence uznal obžalované vinnými pouze ve dvou případech. Prezidentovi odpůrci doma v Keni navíc slibují válku. „Pokud by soudní proces selhal, pak tuto zemi podpálíme,“ řekl Kenyattův odpůrce Ken Wafula.

Výsledek právě probíhajícího jednání soudního tribunálu bude jasný do pátku.