Zoo v Johannesburgu přišla o licenci kvůli usmrceným antilopám z Prahy

Johannesburg/Praha – Kvůli usmrceným antilopám sitatunga původně z Prahy přišla zoo v Johannesburgu o akreditaci. K úmrtí došlo v polovině srpna, kdy bylo pro převozu do jižní Afriky utraceno osm antilop – údajně kvůli chybějícím dokumentům. Vedení pražské zoo v čele s ředitelem Miroslavem Bobkem tehdy důrazně protestovalo. Veškeré listiny byly podle něj v pořádku.

Africká asociace zoologických zahrad a akvárií (PAAZA) kvůli usmrceným antilopám sitatunga z Prahy odebrala zoo v Johannesburgu akreditaci a minimálně na dalších dvanáct měsíců jí pozastavila členství. Vyplývá to z verdiktu výkonného výboru, který dotčenou zoologickou zahradu informoval v dopise. Pražská zoo se podle výsledků vyšetřování neprovinila. 

Na začátku srpna bylo v Jihoafrické republice kvůli chybějícímu veterinárnímu vyšetření usmrceno osm sitatung, které pražská zoo darovala zoologické zahradě v Johannesburgu. Do Jihoafrické republiky se dostaly 1. srpna letecky přes Frankfurt nad Mohanem, ale úřady jejich dovoz zakázaly. Měly být vráceny zpět, nebo utraceny.

Záležitost dva měsíce vyšetřoval etický výbor PAAZA, jehož členové konstatovali provinění johannesburské zoo ve třech bodech. Za nejzávažnější považovali laxní přístup zoologické zahrady, kam měla zvířata putovat. „Je možné, že pokud by byl dostatek odpovědnosti a tlaku ze strany zoo v Johannesburgu, mohl být nalezen kompromis, který by nevedl k usmrcení osmi zvířat,“ uvedl v závěrečné zprávě předseda etického výboru Michael Farquhar.

V době, kdy byla zvířata na letišti, nejevila prý provinilá zoo o jejich osud žádný zájem. Etický výbor klade zoologické zahradě rovněž za vinu, že si nezjistila změnu legislativy a chybně informovala českou stranu o tom, jaká vyšetření jsou potřeba. Navíc už v březnu podepsala smlouvu se soukromníkem Clivem Albuttem, že šest z osmi antilop z Prahy pošle na jeho farmu. Dárce přitom o něčem takovém neinformovala.

Vedle výše zmiňovaných trestů přikázal výkonný výbor PAAZA johannesburské zoologické zahradě, aby přesně odhalila, kde se stala chyba, a přijala opatření, aby se nic podobného nemohlo opakovat. Její vedení se navíc musí znovu proškolit. O přehodnocení pozastavení členství v asociaci a případné nové prověření akreditačních standardů může zoo požádat nejdříve za 12 měsíců.