Nálety radikály u Kobani nezastavily, do města vtrhli s těžkými zbraněmi

Damašek - Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) se večer po prudkých bojích dostali do dvou čtvrtí kurdského města Kobani na hranicích Sýrie a Turecka. Informovala o tom agentura Reuters. Islamisty předtím donutily k částečnému ústupu cílené letecké údery USA a jejich spojenců.

„(Islámský stát) dnes večer vstoupil do dvou čtvrtí s těžkými zbraněmi, včetně tanků. Zemřít mohli civilisté, protože se tam velmi intenzivně bojovalo,“ uvedl jeden z představitelů syrských Kurdů bránících Kobani. Další upřesnil, že jde o východní část města. Kurdové již několikrát žádali Spojené státy, aby jim s obranou Kobani pomohli. Dosavadní nálety ale radikály příliš nezastavily a ti po několikatýdenním obléhání začali postupně dobývat klíčové kurdské město.

Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) o pár hodin dříve, „bojovníci IS byli donuceni stáhnout se z některých oblastí ve východní části města Kobani a z jeho jihozápadních předměstí“. „Nyní už džihádisté neoperují na západě města, ale stále si udržují určité pozice na východě a na jižních předměstích,“ řekl Rahmán. Důvodem jejich částečného stažení jsou prý spojenecké nálety, které usmrtily několik bojovníků a rovněž zasáhly nejméně čtyři jejich obrněné vozy a dělostřelecké baterie.

Letecké útoky na Islámský stát
Zdroj: ČT24/BBC

Boje vyhnaly z oblasti na 180 000 převážně Kurdů, kteří uprchli do sousedního Turecka. Islamisté v pondělí ve východní části města vyvěsili svou černou vlajku. Spojenci prý na jejich postup reagovali zdvojnásobením leteckých úderů a zaznamenali částečný úspěch. „Nyní jsou za branami Kobani. Bombardování bylo velmi účinné a IS byl vytlačen z mnoha pozic,“ potvrdil i jeden z představitelů Kobani. Jeden z místních aktivistů dokonce na facebooku napsala, že některé ulice na jihovýchodě města „jsou plné mrtvých bojovníků DAIŠ“, což je arabská zkratka pro Islámský stát.

K poskytnutí naléhavé finanční pomoci pro syrské uprchlíky, kteří se před boji ve své vlasti uchýlili do Turecka, vyzval dnes mezinárodní společenství Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle agentury Reuters upozornil, že více než milionu běženců hrozí, že zůstanou bez jídla, léků a přístřeší.

Podle organizace SOHR v bojích o město dosud zahynulo nejméně 412 lidí, skutečný počet obětí bude ale pravděpodobně ještě mnohem vyšší. 

Nálety na pozice radikálů v Kobani
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Islamisté sestřelili irácký vojenský vrtulník

Bojovníkům IS se podařilo dnes ráno sestřelit irácký vojenský vrtulník. Podle iráckých představitelů použili radikálové pro sestřelení helikoptéry typu Bell 407 raketou odpalovanou z ramene. Jde již o druhý sestřelený irácký vrtulník v okolí Bajdží za poslední týden. Minulý pátek radikálové zasáhli helikoptéru typu Mi-35 a rovněž usmrtili oba piloty.

Při útoku, který je již druhým podobným za poslední týden, přišli o život oba piloti. Incident zároveň vyvolal obavy, zda se radikálové nedostali ke zbraním, kterými by mohly ohrozit i letouny spojenců. Někteří analytici se obávají, že při obsazování základen irácké armády se dostali i k některým raketám země-vzduch, které by dokázaly sestřelit i letadla. Některé z evropských aerolinek již v létě rozhodly, že se raději budou vyhýbat iráckému vzdušnému prostoru.

Americká FBI vyhlásila pátrání po jednom z džihádistů, aktéra z propagandistického videa „Plameny války“ zveřejněného minulý měsíc. Neznámý v něm hovoří plynně anglicky se severoamerickým přízvukem, mohlo by se tak prý jednat o džihádistu původem z USA nebo Kanady. Výňatky z celkem 55 minut dlouhého videa ukazují zahaleného muže pomáhajícího při popravě zajatých syrských vojáků.

FBI žádá veřejnost o pomoc při zjištění totožnosti i dalších osob, které odešly do Iráku nebo Sýrie a připojily se k IS. K tomuto účelu na svých stránkách vytvořila také zvláštní formulář.

Vydáno pod