Vypudil z televize reklamu na cigarety, teď se chce vypořádat s Redskins

Washington - Spor o jméno washingtonského týmu amerického fotbalu Redskins, tedy „Rudoši“, vstoupil do další fáze. Do boje o název klubu se zapojil prominentní americký právník John Banzhaf. Požaduje, aby televize a rádia, které jméno Redskins používají, nedostaly licenci.

Banzhaf není žádné právnické ořezávátko. V 70. letech z amerických televizí vymýtil reklamu na cigarety - a naopak na obrazovky dostal černošské moderátory. Obojí bylo do té doby nepředstavitelné. Teď si vytknul nový cíl - pohřbít jméno jedné z amerických legend.

„Myslím si, že bychom - hlavně američtí indiáni a jejich děti - neměli být znovu a znovu vystavováni, někdy i stokrát za hodinu, rasově hanlivé nadávce,“ tvrdí Banzhaf.

Právník nečekaně nevolá po zákazu jména. Po federální komisi FCC, která televizím prodlužuje licence, chce jediné: aby stanicím jasně řekla, že pokud ho budou používat, jejich povolení se zasekne. A média si prý rozmyslí, jestli jít do milionových soudních tahanic. „Bývalý předseda FCC, dva bývalí komisaři a desítka dalších odborníků na vysílání už řekla, že používání slova Redskins - opakovaně a pokud to není nezbytné - porušuje federální zákon,“ argumentuje Banzhaf.

Robert Griffin III
Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

V cestě stojí peníze a tradice, a to dělá z možné změny kauzu, která daleko překračuje hranice Washingtonu. Americký fotbal je vůbec nejnavštěvovanějším sportem na světě. A ten, co se hraje na stadionu Redskins, zase patří mezi nejsledovanější v lize - fanoušků sem chodí kolem 80 tisíc.

„Redskins jsou projevem uznání všech indiánů z minulosti. Čerokíů, Apačů, kohokoliv. Je to jenom přezdívka,“ zastává se názvu svého klubu fanoušek Ike. „Nemělo by to být pro indiány urážlivé. Nechte to být, jméno je tu dlouho,“ dodává další z přívrženců Redskins.

Majitel klubu zatím o novém jméně nechce ani slyšet. Pokud by na ní – například i tiskem nových dresů - dokázal ale vydělat, pak by pro něj pád jedné legendy nemusel být tak bolestivý.

Boj o Redskins pokračuje (zdroj: ČT24)