Další pacient s ebolou je v Lipsku, v Makedonii zemřel Brit s příznaky

Lipsko - Do Německa dorazil súdánský pracovník OSN nakažený ebolou. Je to už třetí člověk se smrtícím virem, kterého země přijala. Zdravotní stav španělské zdravotnice, která se jako první nakazila ebolou mimo Afriku, se mezitím zhoršil. Podle madridské regionální vlády je žena v ohrožení života. V nemocnici jsou na pozorování dva lékaři, kteří ji ošetřovali. Dnes navíc zemřel na území Makedonie Brit, který měl příznaky eboly. Počet obětí viru se přiblížil ke čtyřem tisícům.

Pacienta ze Súdánu přijala klinika v Lipsku, která je pro léčbu vybavená, sdělil mluvčí saského ministerstva zdravotnictví Ralph Schreiber. V Německu se vyléčil senegalský odborník Světové zdravotnické organizace, který byl 4. října propuštěn z hamburské nemocnice. Od pátku je léčen ve Frankfurtu nad Mohanem ugandský lékař, který pracoval pro italskou humanitární organizaci.

Lépe se ale nedaří zdravotní sestře Terese Ramosové ze Španělska, první nakažené mimo africký kontinent. „Její klinický stav se zhoršil, ale nemohu poskytnout jakékoli další informace s ohledem na vyjádřené přání pacientky,“ řekla mluvčí nemocnice Yolanda Fuentesová. V izolaci ve stejné nemocnici zůstává dohromady sedm osob poté, co ve středu a dnes byli přijati čtyři lidé, tři lékaři a jeden zdravotník, kteří ošetřovali nakaženou ošetřovatelku. Další tři osoby byly z izolace propuštěny ve středu večer, když testy na přítomnost viru eboly ukázaly negativní výsledek.

V Makedonii zemřel Brit, u něhož bylo rovněž podezření na nákazu ebolou; jeho krajan v téže zemi podle agentury Reuters vykazuje stejné symptomy. Oba muži bydleli ve stejném hotelu ve Skopje; jeho osazenstvo a zdravotníci jsou již v izolaci.

První podezření má i Austrálie

Strach z eboly postupuje napříč kontinenty. První podezření na svém území má již i Austrálie. Zdravotní sestru, která se vrátila ze Sierry Leone a onemocněla, proto radši umístila do izolace. Stejně jako ostatní země se bojí, aby nic nezanedbala. 

Výskyt viru ebola v nejvíce zasažené oblasti
Zdroj: ČT24/WHO

Ve Spojených státech včera zemřel liberijský pacient, který do země přiletěl navštívit svou rodinu. Americké úřady reagovaly prakticky okamžitě. Turisté z Libérie, Sierry Leone nebo Guineje budou muset podstoupit zdravotní kontrolu. Opatření se týká pěti letišť, mimo jiné v New Yorku a Washingtonu.  

Na riziko zavlečení eboly do Česka se připravovalo také Letiště Václava Havla. Pokud by měla posádka letadla u některého z cestujících podezření na onemocnění, musí informovat řízení letového provozu.

Hlavy států afrických zemí dnes budou mluvit o ebole

Ebola letos usmrtila přes 3 860 z více než 8 000 nakažených. Nejpostiženější je západní Afrika - státy Sierra Leone, Guinea, Libérie, Nigérie a Senegal. Nejvyšší představitelé tří z nich, guinejský prezident Alpha Condé, liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová a prezident Sierry Leone Ernest Bai Koroma, se dnes sejdou k jednání o ebole s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou a prezidentem Světové banky Jim Yong Kimem.

Podle ředitele Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Thomase Friedena je současná epidemie eboly nejvážnější světovou výzvou od rozpoutání nemoci AIDS. „Svět potřebuje spolupracovat, a to velmi rychle, aby se situace kolem eboly nestala “další verzí AIDS", prohlásil Frieden s tím, že za 30letou kariéru ve veřejném zdravotnictví může ebolu srovnat pouze s rozšíření AIDS v 80. a 90. letech.

Do Německa dorazil súdánský pracovník OSN nakažený ebolou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod