V Hongkongu opět hrozí nepokoje, plánované rozhovory s demonstranty nebudou

Hongkong - Vláda v Hongkongu překvapivě zrušila na zítřek plánované rozhovory s protestujícími. Podle ní není možné se studenty vést konstruktivní rozhovory. Vůdci demonstrací vyzvali lidi, aby v pátek znovu vyšli do ulic a zvýšili tak tlak na účastníky jednání. Právě díky slíbeným jednáním se v minulých dnech protesty zklidnily, během víkendu se ale opět očekává hojnější účast. Nespokojení obyvatelé finanční metropole usilují o změnu volebního systému.

Zpravodajka ČT: Studenti mají stanovisko vlády za výmluvu (zdroj: ČT24)

V různých částech Hongkongu protestuje řádově několik set lidí, před několika dny ale vládní čtvrť okupovaly desítky tisíc lidí. Právě kvůli plánovaným rozhovorům se demonstrace uklidnily. „To rozhodnutí zrušit páteční schůzku může souviset také s tím, že skupina prodemokratických právníků dnes dala podnět k vyšetřování šéfa Hongkongu. Jeho rezignaci studenti požadují kvůli podezření z korupce,“ zmínila zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Barbora Šámalová, zpravodajka ČT:

„Hongkongští studenti považují stanovisko vlády za výmluvu a vyzývají lidi, aby znovu přišli do ulic ještě v hojnějším počtu. Večer se v centru scházejí řádově stovky lidí, ale dá se očekávat, že v sobotu a v neděli budou protesty masovější.“

Předseda výkonné rady Hongkongu Leung Čchun-jing měl údajně dostat od australské společnosti UGL zaplaceno 6,4 milionu dolarů (138 milionů korun), a to v době, kdy již zastával současnou funkci.

Australská média již dříve informovala o tom, že společnost UGL zabývající se výstavbou a správou majetku hongkongskému vůdci v letech 2012 a 2013 zaplatila za akvizici konzultantské firmy DTZ Holdings. Leung v DTZ působil jako ředitel pro asijský region až do července 2012, kdy se stal vedoucím představitelem někdejší britské kolonie. UGL i Leung ústy svých zástupců odmítli, že by se dopustili něčeho protizákonného. Podle smlouvy s UGL se Leung zavázal k propagaci společnosti a poradenské činnosti.

Účastníci nedávných protestů se domáhali zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda. Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva nebo tři uchazeči.