Cestující letu MH17 možná nezemřeli hned, jeden měl kyslíkovou masku

Amsterodam – Podle nizozemské vlády měl jeden z nalezených pasažerů tragického letu MH17 na sobě kyslíkovou masku. Zdánlivě nedůležitý detail přitom může vést k novým informacím ohledně pádu letadla a bezprostřední situace před ním. Podle ministra zahraničí Franse Timmermanse to totiž naznačuje, že ne všichni pasažeři nutně zemřeli ihned po zásahu rakety. Vyšetřovací zpráva předpokládala, že stroj se ve vzduchu po zasažení rozletěl na kusy.

Ačkoliv se zprávou přišlo právě Nizozemsko, zmíněný muž nebyl jejím občanem. Podle vyšetřovatelů jde o Australana, který nicméně neměl masku nasazenou přímo na hlavě, ale kolem krku. Není ani jasné, kde přesně v letadle seděl. Soudní vyšetřovatelé masku prověřili kvůli možným otiskům, slinám a dalším stopám DNA, což ale žádný výsledek nepřineslo. Na žádném z dalších těl maska podle mluvčího prokuratury Wima de Bruina nebyla.

Ministr Timmermans se zmínil o masce během nočního televizního rozhovoru. Ihned poté začali příbuzní dalších obětí vyšetřovatelům volat, aby se optali, zda jejich blízcí měli masku také. Nizozemské ministerstvo zahraničí proto vydalo tiskové prohlášení, ve kterém Timmermans vyslovil politování nad svou poznámkou v televizi, neboť „tímto způsobem nechtěl zhoršit jejich utrpení“.

Letadlo mířící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru spadlo 17. července nad ukrajinským územím tehdy ovládaným separatisty. Proruští povstalci opakovaně odmítali, že by letadlo sestřelili právě oni. Proti tomuto tvrzení se ale objevila řada nepřímých důkazů. Předběžná vyšetřovací zpráva hovoří pouze o tom, že letadlo se rozpadlo náhle a spadlo vnějším zásahem, nikoliv chybou pilotů či technickou závadou.

PŘEHLEDNĚ: Milníky letu MH17

Ačkoliv dokument přímo neuvádí, že Boeing 777 sestřelila protiletadlová raketa odpálená ze země, jak se od první chvíle spekuluje, zjištění OVV tento závěr nicméně naznačují. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.

Z tragédie, kterou nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda.