Palestinská vláda jednoty poprvé řešila, jak vzkřísit Gazu

Gaza – Vůbec poprvé od vleklé války se v Gaze sešla palestinská vláda národní jednoty. V ní spojila síly dosud znesvářená hnutí Fatah a Hamas, které si domluvily společný postoj před nedělní dárcovskou konferencí v Káhiře. Palestinský prezident Mahmúd Abbás chce na jednání, které se uskuteční v Káhiře, požádat o pomoc v hodnotě čtyř miliard dolarů (více než 87 miliard Kč). Konflikt, který trval 50 dní a vyžádal si přes 2 000 obětí, skončil 26. srpna a nyní mezi oběma stranami platí příměří.

Zpravodaj ČT z Gazy: Lidé stále žijí v troskách (zdroj: ČT24)

Nedělní dárcovská konference by měla ve velkém otevřít kohoutky mezinárodní pomoci. Na 20 tisíc zničených domů, 250 továren a infrastruktura v troskách si podle odhadů palestinské vlády vyžádá přes 7 miliard dolarů. „Dlouhé roky, kdy jsme byli rozdělení, jsou za námi, zahájili jsme proces usmíření,“ uvedl palestinský premiér Ramí Hamdalláh. Mezinárodní společenství má podle něj odpovědnost podílet se na rekonstrukci Pásma Gazy i zrušení blokády, kterou na oblast uvalil Izrael. 

V Gaze se za měsíc a půl příměří zatím nepostavil ani jeden jediný dům a neopravila žádná škola. Stěžejním problémem je zatím odklízení trosek – odhady mluví o 4 milionech tun suti. „Voda a elektřina, to jsou naše hlavní priority při odstraňování škod, které napáchala válka,“ tvrdí ředitel Červeného kříže v Gaze Christian Cardon. Kolem 60 tisíc lidí ale dál zůstává v improvizovaných táborech kolem škol a nemocnic - často ani ne kilometr od trosek míst, kde ještě nedávno žili.

Židovský stát dosud bránil v dovozu určitého stavebního materiálu a zboží do Pásma Gazy kvůli obavám, že to Palestinci zneužijí k budování tunelů vedoucích na území Izraele nebo na výrobu raket a dalších zbraní. Jednáním v Gaze chce ale nyní vláda tvořená nezávislými experty ujistit dárce, že se tomu tak nestane, že bude mít veškeré rekonstrukční práce v oblasti pod kontrolou a že peníze neskončí v rukou Hamasu, který Západ považuje za teroristickou organizaci. 

Ještě předtím, než do zničené Gazy přijde první dolar, se už ale o požadované miliardy strhl tvrdý vnitropalestinský boj. Izrael i Egypt, které zatím blokádu Gazy uvolňují jen velmi neochotně, požadují, aby pomoc rozděloval prezident Hahmud Abbás. Ten ale nemá v Gaze žádnou moc.  

Blízkovýchodní zástupce OSN Robert Serry již v srpnu uvedl, že rekonstrukce, kterou Pásmo Gazy nyní potřebuje, bude třikrát rozsáhlejší než po minulém konfliktu na přelomu let 2008 a 2009. Nynější boje si vyžádaly více než 2 000 obětí.