EU a Japonsko chtějí „zmizelého“ Kima hnát před trestní tribunál

New York/Soul - Evropská unie a Japonsko předloží v listopadu Valnému shromáždění OSN návrh rezoluce, která má vyzvat Mezinárodní trestní tribunál (ICC), aby se zabýval „zločiny proti lidskosti“ páchanými v Severní Koreji. V textu se předkladatelé obracejí i na Radu bezpečnosti OSN, aby zvážila cílené sankce proti severokorejským vůdcům, včetně diktátora Kim Čong-una, kteří jsou podle všeho hlavními viníky spáchaných zločinů. Ohledně lídra KLDR se aktuálně rozhořely spekulace o jeho zdravotním stavu a skutečné mocenské pozici ve státě.

V březnu vyšetřovatelé Spojených národů na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě předložili zprávu, podle níž zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů. KLDR a právě i Čína ale zprávu zkritizovaly jako nedůvěryhodnou.

Takto přijatá rezoluce v rámci Valného shromáždění ale nebude právně závazná. Předkladatelé však doufají, že by se záležitostí mohla zabývat i RB OSN, jejíž rezoluce závazné jsou. Zároveň zde ale hrozí veto ze strany Číny. Ta doposud KLDR na této úrovni spíše ochraňovala.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se už více než měsíc neobjevil na veřejnosti, což vede k nejrůznějším spekulacím ohledně jeho zdravotního stavu či mocenského převratu v této uzavřené zemi. Ty se dále posílí, pokud se Kim neobjeví na pátečním ceremoniálu, kdy si KLDR připomene 69. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce.

Kim Čong-un kouká na lupení
Zdroj: KCNA/ČTK/imago stock&people

Podle anonymního zdroje s kontakty na severokorejské vedení, který cituje agentura Reuters, si Kim vinou své značné obezity poranil kotník a koleno během inspekce vojenského cvičení. Jeho rekonvalescence má trvat zhruba tři měsíce. Nadále však podle zdroje drží moc pevně v rukou. Podle únorových zpráv vyšetřovací komise OSN je severokorejské vedení odpovědné za „široké, systematické a hrubé“ porušování lidských práv. Komise tehdy doporučila, aby se jejich zločiny proti lidskosti zabýval právě ICC, připomíná deník The Korea Herald.

Více k tématu:

PRVNÍ PŘIZNÁNÍ: VŮDCE MÁ TRABLE

LUXUS A BIZARNÍ VKUS PRÝ ODNESLY KOTNÍKY

SPEKULACE O PŘEVZETÍ VLÁDY

NÁRODNÍ OSLAVY BEZ KIMA?

Vydáno pod