Nemocným dětem na Kubě pomáhají delfíni a lachtani

Havana - Autistickým dětem na Kubě pomáhá speciální zvířecí terapie - minimálně jednou týdně tráví čas ve společnosti lachtanů a delfínů. Podle rodičů tento druh léčby dětem pomáhá.

Místo klasického terapeuta delfín. Děti s vývojovou poruchou nebo autismem s nimi v Národním akváriu v Havaně tráví každý čtvrtek. Můžou s nimi plavat, hladit si je, nebo si s nimi promluvit. „Opravdu jí to pomohlo a hodně ji to zklidnilo, protože byla velmi nervózní dítě. Teď je docela klidná a uvolněná. Se všemi spolupracuje, udělá, co jí řeknete a celkově s ostatními lépe komunikuje,“ říká matka dívky s autismem.

Setkání se zvířaty dávají dětem emocionální stabilitu. A díky ní se můžou lépe vypořádat s věcmi, které je potkávají v každodenním životě – například nutností udržet pozornost nebo se zbavovat fobií.

Delfíni a lachtani v roli dětských terapeutů (zdroj: ČT24)

Kromě delfínů pracují v Havaně i s lachtany. „Je to hodně důležité. Hlavně pro tyto děti, které mají vývojové problémy a složité sociální a mezilidské vztahy. Tyto děti nemají dobré vnímání reality, takže když rozvíjí vztahy s těmito zvířaty, tak to pomáhá i jejich rozvoji,“ říká terapeutka Amelia Vera.

Autismus je nevyléčitelné mentální onemocnění. Jeho projevy - jako vady řeči nebo poruchy učení - ale pomáhá zmírňovat právě pravidelná terapie.

Vydáno pod