Motýlí centrum v Kambodži láká turisty a pomáhá zemědělcům

Siem Reap - Motýlí centrum v severní Kambodži je oblíbeným cílem turistů. Pomáhá ale i místním chudým zemědělcům, kteří si díky němu můžou přivydělat každý měsíc i desítky dolarů. Centrum se otevřelo v roce 2009 a jde o největší podobné zařízení v jihovýchodní Asii.

Kambodžské motýlí centrum leží asi 25 kilometrů od města Siem Reap. Založili ho dva britští nadšenci Ben Hayes a Mike Baltzer. Nadšení jsou ale i místní zemědělci. Měsíčně si totiž můžou přivydělat 30 až 200 dolarů.

Dvakrát denně krmí motýlí housenky, než se zakuklí. Pak je prodají do centra, kde se vylíhnou. Chov housenek navíc nezabere tolik času a zemědělci se tak můžou věnovat i jiné práci. „Dříve měla moje rodina problém s penězi, ale všechno jde teď díky práci s motýly mnohem líp. Strávím s nimi jen asi dvě až tři hodiny každé ráno,“ pochvaluje si farmářka Savay Khoun.

V centru žije asi 30 druhů motýlů. Po vylíhnutí žijí v uzavřené zahradě. Pro turisty je centrum otevřené každý den. Majitelé se teď snaží získat vývozní licenci, aby mohli kukly zasílat třeba do zoologických zahrad v zahraničí.

Motýlímu centru pomáhají i místní zemědělci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod