„Máme nabroušené nože.“ Nobelistce Malale opět vyhrožují extremisté

Islámábád - Jen několik hodin poté, co se sedmnáctiletá Malala Júsufzaiová v pátek stala nejmladší nositelkou Nobelovy ceny za mír, dostala výhrůžky od pákistánských islámských extremistů. Cenu získala za svůj boj za práva dívek na vzdělání.

„Lidi jako Malala by měli vědět, že se nenecháme odstrašit propagandou (nevěřících). Pro nepřátele islámu jsme si připravili nabroušené nože,“ napsali na Twitter extremisté z organizace, která se v srpnu odštěpila od pákistánské odnože hnutí Taliban.

Malala Júsufzaiová předloni téměř přišla o život, když jí útočníci z Talibanu v pákistánském údolí Svát střelili do hlavy a krku. Trnem v oku jim byl její blog popisující život místních žen a dívek a kritizující nerovnoprávnost. Sám pákistánský Taliban, který zastřešuje více jak deset skupin, ocenění mladé aktivistky zatím jinak nekomentoval.

Dívka, která žije v britském Birminghamu, se stala vůbec nejmladší laureátkou Nobelovy ceny v historii. Cena, kterou získala spolu s indickým aktivistou proti dětské práci Kailášem Satjárthím, podle ní může pomoci ke zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Na prosincové předání ceny by oba laureáti rádi pozvali indického premiéra Naréndru Módího a jeho pákistánského kolegu Naváze Šarífa, což by prý mohlo vést ke zlepšení situace mezi převážně hinduistickou Indií a muslimským Pákistánem.

Malala Júsufzaiová začala už ve svých 11 letech hájit v televizních rozhovorech možnost vzdělávání pro ženy v konzervativní pákistánské muslimské společnosti. Vycházela přitom z vlastních zkušeností poté, co bojovníci Talibanu přepadli její domovské město Mingora, terorizovali místní občany a vyhrožovali, že vyhodí dívčí školy do povětří.