Newyorské letiště zahájilo zdravotní kontroly kvůli ebole

New York - Newyorské Kennedyho letiště začalo se zdravotními kontrolami pasažérů kvůli epidemii eboly. Prohlídky zahrnují měření tělesné teploty a týkají se lidí přilétajících z trojice nejvíce zasažených západoafrických zemí. Další čtyři velké americké terminály zavedou stejné opatření počátkem příštího týdne. V USA ve středu zemřel první pacient, u nějž se ebola projevila po příletu z Afriky. Desítky lidí nyní kvůli styku s ním lékaři monitorují.

Pasažérům přilétajícím z Guineje, Sierry Leone a Libérie je na letišti změřena teplota a jsou dotázáni na své aktivity v Africe. Imigrační agenti tak zjišťují jejich případnou zdravotní rizikovost. Pokud se u některého z cestujících objeví zvýšená teplota či z dotazníku vyplyne, že mohl přijít s ebolou do styku, dostanou jej do rukou zdravotníci ze Střediska pro kontrolu chorob a prevenci (CDC), kteří rozhodnou o umístění do některé z nemocnic.

Příští týden zavedou stejná opatření letiště v Atlantě, Chicagu, Washingtonu a Newarku. Těchto pět terminálů odbavuje 94 procent letů, které do Spojených států míří z rizikových západoafrických zemí, z nichž denně do USA přiletí na 160 lidí.

První obětí eboly na území Spojených států, která letos v Africe zabila již přes 4 000 lidí, se ve středu stal Liberijec, který před dvěma týdny přiletěl ze své země. Protože jej nemocnice po prvním vyšetření propustila domů, monitorují nyní zdravotníci stav téměř pěti desítek lidí, s nimiž přišel nakažený muž do styku. Další případ nákazy dosud potvrzen nebyl.

Stav španělské pacientky se zlepšil

Ošetřovatelka Teresa Romerová, která se nakazila od španělského misionáře a stala se zřejmě prvním člověkem infikovaným na evropském kontinentu, podle deníku El Mundo vykazuje oproti pátku známky zlepšení a komunikuje s lékaři. Její stav však nadále zůstává vážný a lékaři nasadili k léčbě vedle dříve podaného léku ZMapp ještě další dvojici experimentálních prostředků. Romerová také dostala krevní plazmu řádové sestry Paciencie Melgarové, která se nedávno z eboly vyléčila.

Madridská nemocnice Carlose III.
Zdroj: Nacho Guadano/ČTK/ZUMA

Madridská nemocnice Carlose III. již přijala celkem 17 pacientů, kteří přišli s Romerovou do styku. Žádný z nich podle listu ABC zatím nevykazuje známky nákazy. Do izolace zamířilo rovněž 41 členů mise OSN v Libérii poté, co byl tento týden infikován již druhý z jejich kolegů. Podle vedení mise se u nikoho z testovaných neobjevily příznaky eboly, na pozorování však zůstanou po celých 21 dní inkubační doby nemoci.

Makedonské úřady zase definitivně potvrdily, že britský občan, který ve čtvrtek zemřel ve Skopje, ebolu neměl. „Právě jsme dostali výsledky testů z laboratoře v Hamburku a jsou negativní, to znamená, že pacient nebyl nakažen virem ebola,“ uvedla Jovanka Kostovská z makedonského ministerstva zdravotnictví. Makedonci raději dočasně uzavřeli hotel, ve kterém Brit pobýval a 35 lidí skončilo preventivně v izolaci.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) na ebolu zemřelo 4 033 lidí, což je téměř polovina z 8 399 celkově nakažených osob. Většina obětí pochází z trojice afrických států. Z Libérie je hlášeno 2316 úmrtí, ze Sierry Leone 930 a z Guineje 778.