První nakažená v USA. Texaská ošetřovatelka má ebolu

Dallas - Ošetřovatelka z nemocnice v americkém Dallasu, která pečovala o nemocného muže z Libérie, má pozitivní test na ebolu. Nákazu smrtícím virem potvrdily dva testy, oznámilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Jde o první případ člověka, který se nakazil přímo na území USA. Prezident Barack Obama vyzval úřady k dodatečným opatřením, která by zajistila připravenost zdravotnických zařízení.

Texaská ošetřovatelka má ebolu (zdroj: ČT24)

Pacientka se prvnímu testu podrobila poté, co si v pátek naměřila zvýšenou teplotu. Poté podstoupila druhý test, který je pro potvrzení nákazy nezbytný. Úřady odmítly zveřejnit její identitu či pohlaví. Podle CNN jde o místní zdravotní sestru. Podle CDC by mohli být ebolou ohroženi také další zdravotničtí pracovníci, kteří se s pacientem setkali. „Bohužel je možné, že v příštích dnech zjistíme další případy,“ uvedl ředitel CDC Thomas Frieden. CDC nyní hodlá vyšetřit, jakým způsobem se zdravotní sestra mohla nakazit.

Prvním člověkem, u nějž byla ebola zjištěna v USA, byl Liberijec Thomas Eric Duncan, který se však nakazil v zahraničí. Presbytariánská nemocnice v Dallasu jej hospitalizovala minulou neděli šest dní poté, co se vrátil ze západní Afriky. Předtím jej však lékaři po prvním testu poslali domů a Duncan tak přišel do styku s řadou lidí.

Pravidla bezpečnosti

Téměř pět desítek potenciálně nakažených nyní nemocnice denně monitoruje, žádný z 48 testovaných pacientů však podle dnešního vyjádření úřadů příznaky eboly nejeví. Zdravotní sestra přišla do styku s Duncanem během jeho druhého pobytu v nemocnici. Podle vedení nemocnice měla na sobě ochranný oblek, rukavice a masku a dodržovala tak pravidla stanovená CDC. Mezi vyšetřovanými jsou nyní navíc tři desítky lidí, kteří o nemocného také pečovali. Liberijec zemřel v Dallasu ve středu.

Pět velkých amerických letišť kvůli ebole zpřísňuje zdravotní kontroly u cestujících mířících do země z Libérie, Sierry Leone a Guineje. Nynější epidemie eboly, která propukla v březnu, usmrtila v těchto třech zemích podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace více než 4 000 lidí, což je téměř polovina nakažených.