Zotročujeme jezídské rodiny, přiznal Islámský stát

Bagdád/Damašek - Radikálové z Islámského státu (IS) poprvé oficiálně přiznali násilí na kurdské náboženské menšině jezídů při dobývání Iráku. Jejich další ofenzivu se už měsíc snaží zastavit Američané a jejich spojenci. Pokračují hlavně boje okolo kurdského města Kobani. Počet obětí přesáhl 550. Šéf amerického generálního štábu proto pozval do Spojených států na poradu vrcholné představitele dvou desítek armád, které se na operacích proti IS podílejí.

Islamisté potvrdili násilí páchané na jezídech (zdroj: ČT24)

V srpnu uprchly před islamisty tisíce jezídů, kteří se ukrývali v horách. Po dvou měsících se potvrdily dohady - radikálové se přiznali k zotročení a prodeji jezídských žen a dětí ve svém anglicky psaném časopisu. V jednom z článků radikálové uvádějí, že „zotročené jezídské rodiny jsou nyní prodávány vojáky z Islámského státu“. Bojovníci prý oddělili ženy a děti od sebe poté, co je zajali v srpnu při dobytí města Sindžár. Stovky jezídů nyní zůstávají v zajetí v provizorních věznicích v Iráku i v Sýrii.

  • Starší příslušnice menšiny jezídů: „Když přišli lidé z Islámského státu, obklopili náš dům. Oddělili muže, ženy a dívky a nařídili jim konvertovat k islámu. Potom naložili dívky do aut a odvezli je pryč.“

Tisíce lidí kvůli násilí musely opustit své domovy. Asi 35 tisíc příslušníků této menšiny nyní žije v uprchlickém táboře OSN v kurdské oblasti města Dohúk v severním Iráku. 

O mimořádné brutalitě IS vůči ženám hovořila organizace OSN už na začátku října. V srpnu prý skupina zajala v severoirácké provincii Ninive 500 žen. Z nich „asi 150 svobodných dívek a žen, především příslušnic komunity jezídů a křesťanů, bylo převezeno do Sýrie a tam předáno bojovníkům IS jako odměna nebo jako sexuální otrokyně,“ zaznělo ve zprávě.

Boj o Kobani pokračuje

V Sýrii mezitím dál pokračují boje o strategické kurdské město Kobani. Spojené státy a jejich spojenci sice zabránili dalšímu postupu radikálů, jejich útok ale zatím nedokázali odrazit. „Znovu vyzývám všechny strany, které mají tu možnost, aby zabránily masakru a ochránily civilisty v Kobani,“ uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Co se děje v Kobani, to je tragédie. Ale říkali jsme už od prvního dne, že bude trvat určitou dobu, než se koalice proti Islámskému státu sjednotí a bude moci radikálům čelit efektivněji,“ okomentoval situaci americký ministr zahraničí John Kerry. 

Turecko, které dlouhodobě čelí konfliktu s vlastní početnou kurdskou populací, už dříve vyloučilo jakoukoli jednostrannou pozemní intervenci v Sýrii. Nejmenovaný turecký vládní představitel ale potvrdil, že se Turci dohodli s USA na vycvičení 4 000 bojovníků z umírněné syrské opozice. Washington zároveň potvrdil, že Turci umožní USA a jejich spojencům používat pro operace v Sýrii a Iráku své vojenské základny. Jedna z nich se nachází dokonce jen asi 160 kilometrů od syrských hranic. Turecký premiér ovšem později tuto informaci popřel s tím, že k dohodě o využití klíčové základny nedošlo.

Vydáno pod