Šíření eboly napomáhá korupce, Liberijci podplácejí sběrače mrtvol

Monrovia – Liberijské rodiny se mnohdy nechtějí vzdát těl mrtvých příbuzných, kteří podlehli ebole. Týmům vybírajícím těla dávají peníze, aby si je mohli nechat a pohřbít podle tradic. Za úplatek dostanou falešné potvrzení, že jejich blízký zemřel z jiné příčiny. Riziko přenosu se tak ještě zvyšuje, upozorňuje zpravodajský server The Wall Street Journal. Situace v Libérii je nadále kritická, zemřelo už přes 2 300 lidí. Zdravotníci žádají vyšší příplatky za rizikovou práci. Do stávky se ale podle BBC řada zdravotních sester nezapojila. Rusko mezitím oznámilo, že testuje dvě vlastní vakcíny proti ebole.

Liberijské pohřby tradičně zahrnují umývání těla a vystavení po dobu až několika dní, kdy se scházejí příbuzní a přátelé. Zesnulého líbají, aby se s ním rozloučili. Pak je mrtvý pohřben - často na blízkém rodinném hřbitově. Mrtvá těla jsou přitom jedním z hlavních zdrojů nákazy. 

Zdravotníci a humanitární pracovníci potvrzují, že se k nim donesly zprávy o tajných pohřbech místních obyvatel. Nové hroby se v hlavním městě Monrovii objevují každou noc. Terénní sociální pracovník Vincent Chounse uvedl, že na předměstí Bardnersville byl svědkem domlouvání prodeje falešného úmrtního listu nejméně čtyřikrát. „Rodina prohlásila, že mrtvý nezemřel na ebolu. Sběrači mrtvol s nimi pak poodešli stranou a řekli, že jim můžou prodat potvrzení ministerstva zdravotnictví, že to nebyla ebola. Někdy chtějí 40 dolarů, jindy 50,“ dodal. 

Zpráva o uplácení týmů vybírajících těla tak naznačuje, že místní korupce může podkopávat mezinárodní snahu o zastavení epidemie. Vláda už vydala dekret, podle něhož by každý, kdo zemře na ebolu, měl být zpopelněn.

Epidemie eboly
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Abbas Dulleh

V postižené oblasti dál působí týmy Lékařů bez hranic a odvážejí nemocné do zdravotnických zařízení. „Máme 6 základních linek, po kterých se intervence vyvíjí. Hlavní část leží v ebola centru, kde se soustředí všichni pacienti, u nichž je podezření na ebolu, a to až do doby, než se potvrdí výsledky z laboratoří. Další část představuje transport pacientů, to znamená výjezdové týmy, které prověřují pacienty ve vesnicích či městech a dováží je bezpečně do centra,“ konstatoval Petr Macek.

Chceme víc peněz, volají liberijští zdravotníci 

Liberijští lékaři a ošetřovatelé mezitím volají kvůli epidemii po vyšším příplatku. O zlepšení finančních podmínek a také o zajištění lepší ochrany vyjednávali zástupci ošetřovatelů s vládou od pátku – bezúspěšně. 

Základní mzda zdravotníků činí v Libérii 200 až 300 dolarů (4 300 až 6 500 korun). Ti, kdo pečují o lidi nakažené ebolou, dostávají měsíční příplatek ve výši 500 dolarů. Nyní ho chtějí navýšit na 700 dolarů (15 tisíc korun). K jejich požadavkům dále patří pojištění a osobní ochranné prostředky.

Přes 4 000 mrtvých, Libérie musela odložit volby
   
Ebola doléhá hlavně na Libérii, Sierru Leone a Guineu. Zemřelo přes 4 000 lidí – téměř polovina nakažených. Šest měsíců po vypuknutí epidemie je k dispozici pouze čtvrtina z požadovaných lůžek. Začíná se projevovat nedostatek potravin. V Libérii dokonce kvůli ebole odložili volby, aby zamezili shromažďování většího počtu lidí. 

Očkování
Zdroj: ČT24

Vakcíny vyvíjí Západ i Rusko 

Dvě ruská výzkumná pracoviště vyvinula vakcínu proti viru eboly a řeší jejich nasazení v léčebné praxi, sdělil ruské agentuře TASS šéf parlamentního výboru pro vědu a výzkum Valerij Čerešněv. „Vakcína byla vyvinuta, už existuje. Samostatnou otázkou je její nasazení,“ oznámil Čerešněv s tím, že testování na zvířatech prý bylo úspěšné.
 
Na léku proti nebezpečnému onemocnění pracuje několik západních farmaceutických firem, jejichž vakcíny jsou ve fázi testování. Společnosti GlaxoSmithKline a NewLink oznámily, že posilují výrobní kapacity, aby v první polovině roku 2015 dokázaly razantně zvýšit produkci svých experimentálních vakcín proti ebole. Jedním z léků, který nyní nejvíce vzbuzuje naděje, je ZMapp, po jehož podání se již několik lidí z onemocnění zotavilo.

Vydáno pod