Neklidná Bosna hlasovala pro nacionalisty

Sarajevo – Ve volbách do předsednictva Bosny a Hercegoviny bodovali nacionalisté bez vize společné budoucnosti země. Podle agentury Reuters to vyplývá z předběžných výsledků. Napětí mezi Bosňáky, Srby a Chorvaty přetrvává i 20 let po válce, která si vyžádala přes 100 tisíc obětí. Země patří mezi nejchudší v Evropě. Nezaměstnanost dosahuje 44 procent, u mladých lidí je ale ještě vyšší.

Podle předběžných neúplných výsledků vedou ve volbách do předsednictva tři kandidáti: za Bosňáky Bakir Izetbegović, který je zastáncem silného a jednotného státu, za Chorvaty Dragan Čović, který v kampani sliboval vytvoření chorvatského útvaru v Bosně, a za Srby Željka Cvijanovičová. Ta založila svou kampaň na slibech, že se oblast oddělí od Bosny - s podporu Ruska. Její oponenti se zaměřovali hlavně na boj s chudobou a korupcí. 

Kolektivní hlavu státu mohou podle ústavy tvořit jen zástupci konstitutivních národů - Bosňáků (dříve Muslimů), Chorvatů a Srbů. Evropská unie se marně snažila přimět bosenské politiky ke změně tohoto klíče, který je diskriminační vůči zástupcům jiných národů.

Nezaměstnanost, korupce a protesty 

Volby letos ovládly ekonomické obavy a přetrvávající etnické napětí. Země doufala, že by se do budoucna mohla stát členem Evropské unie. To se ale v nejbližší době nestane kvůli neplnění reformních cílů. V únoru vypukly násilné protesty odrážející hlubokou nespokojenost veřejnosti se stávajícími politickými elitami a vysokou mírou korupce v zemi. 

Analytici varují, že pokud se situace nezmění, přijdou další demonstrace. „V téhle zemi nic nefunguje,“ řekla agentuře AFP čtyřiašedesátiletá Mirsada Grgová. „Nastal čas, aby opravdu přišla změna. Lidé spí příliš dlouho a tohle je jejich poslední šance se probudit,“ poznamenala Grgová. Unie pak uvedla, že od nové vlády očekává „tolik potřebné usmíření ve společnosti i politice a zajištění pokroku na cestě do EU“. 

Bosnu a Hercegovinu tvoří od konce války v letech 1992–1995 dvě entity s rozsáhlou autonomií: Federace Bosny a Hercegoviny a Republika srbská. Kromě toho má zvláštní status okres kolem města Brčko na severu země.

V neděli se v zemi konaly všeobecné volby – občané volili novou dolní komoru celostátního parlamentu, parlamenty Republiky srbské (RS) a bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBAH) a také místní zastupitelstva. V RS se navíc volil prezident a ve FBaH orgány deseti kantonů.