Do ukrajinského parlamentu chce 16 Darthů Vaderů i Žvejkal

Kyjev – Do mimořádných parlamentních voleb na Ukrajině zbývají necelé dva týdny. Podle průzkumů vede s velkým odstupem prezidentský Blok Petra Porošenka. Do jednokomorové sněmovny by se dostalo celkem sedm politických stran. Nejkurióznější kandidátku ovšem představila Internetová strana Ukrajiny. Na seznamu se objevují lidé, kteří se jmenují podle postav z legendárních Hvězdných válek, uvedl zpravodajský server Mashable.

V Oděse, která je třetím největším ukrajinským městem, se do voleb oficiálně zaregistrovali lidé jako Darth V. Vader, Stepan Čubaka (podle postavy jménem Chewbacca, česky Žvejkal či Žvejk), Mistr V. Yoda nebo Padmé N. Amidala (podle královny fiktivní planety Naboo).

Kandidáti Internetové strany Ukrajiny si podle centrální volební komise změnili jména legálně. A většina nezůstala pouze u jmen a ve velkém rovněž rozjeli svou kampaň. Na jednom z volebních spotů Darth Vader hraje imperiální pochod z Hvězdných válek na ukrajinský lidový nástroj bandura. V jiném videu zase spolu se stormtroopery, což jsou ve Hvězdných válkách vojáci Impéria, obsazuje Oděsu. Na sociálních sítích si strana získala již velké množství příznivců.

Žádné bližší informace o kandidátech z Hvězdných válek nejsou známy, podle oficiálních údajů jsou ale na kandidátce strany lidé ve věku od 21 do 33 let. Celkem za stranu kandiduje dokonce sedm Darthů Vaderů. Jméno si přitom oblíbili i kandidáti z jiných stran - nabízejí ještě dalších devět kandidátů stejného jména.

Přestože se Internetová strana Ukrajiny tváří jako příznivce technologického pokroku a bojovník proti korupci, řada Ukrajinců o tom pochybuje, připomíná server Mashable. Její zakladatel Dmitry Golubov (známý jako „Skript“) je totiž mnohými považován za jednoho z největších kybernetických zločinců v zemi. V roce 2005 byl dokonce na chvíli zadržen kvůli údajnému podvodu s kreditními kartami. Darth Vader je už dlouho symbolem této strany. Svého kandidáta chtěla už v roce 2013 dostat do čela Oděsy a pokoušela se ho protlačit i do čela státu v květnu. K registraci ale nedošlo.

Průzkum: Porošenkův blok vede, nad 5 procent mají i stoupenci Strany regionů

Necelé dva týdny před volbami si vedení v průzkumech udržuje s velkým odstupem prezidentský Blok Petra Porošenka. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky dnes zveřejnila ukrajinská sociologická společnost Rejtyng. Porošenkův blok má podle ankety šanci získat hlasy 33,8 procenta lidí, kteří se již rozhodli jít k volbám. Na druhém místě za ním následuje populistická Radikální strana poslance Oleha Ljaška s 12,8 procenta, třetí je Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka s 8,9 procenta hlasů.
  
Pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do sněmovny by překročila ještě strana Silná Ukrajina bývalého vicepremiéra a finančníka Serhije Tihipka (7,8 procenta), strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové (6,9 procenta), menší strana Svépomoc (5,4 procenta) a Opoziční blok (5,1 procenta), který sdružuje stoupence někdejší vládní Strany regionů. Za branami sněmovny by zůstali komunisté, národně orientovaná strana Svoboda i ultraradikální Pravý sektor, jemuž průzkum přisuzuje necelá dvě procenta hlasů.
  
Odhodlání jít k volbám vyjádřilo 35 procent dotázaných, dalších 40 procent lidí označilo svou účast za pravděpodobnou. Na východě Ukrajiny postiženém krvavými srážkami armády a separatistů půjde podle odhadů volit 13 procent občanů.