Čtyřdenní „Fergusonský říjen“ vyvrcholil potyčkami s policií

Ferguson (USA) – Potyčkami demonstrantů s pořádkovými silami vyvrcholily v ulicích amerického Fergusonu protesty proti policejnímu násilí a proti srpnové smrti neozbrojeného černocha rukou bělošského policisty. Demonstrace za účasti stovek lidí se konaly čtvrtým dnem po sobě a podle organizátorů měly také tuto sérii protestů ukončit. Během manifestací, které se odehrávaly i na dalších místech St. Louis, bylo zadrženo několik lidí. Protestní akce nazvaná Ferguson October má vyvrcholit projevy občanské neposlušnosti.

Centrem nedělních protestů, jichž se zúčastnilo několik tisíc lidí, se stala aréna v St. Louis, kde před stovkami lidí pronesli řadu projevů odsuzujících policejní násilí a rasovou diskriminaci ze strany strážců zákona vůdci místní komunity, kazatelé či představitelé lidskoprávních organizací. Lidé se znovu domáhali toho, aby prokuratura obvinila ze zločinu policistu Darrena Wilsona, který před téměř dvěma měsíci zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna. Velká porota o případném Wilsonově obvinění rozhodne patrně nejdříve v listopadu.

Velké skupiny aktivistů dorazily na víkendové demonstrace do státu Missouri až z New Yorku, Virginie či Louisiany. „Díky mladým lidem se lokální tragédie stala globální výzvou ke spravedlnosti,“ pronesl před aplaudujícím davem v aréně šéf nevládní organizace pomáhající rasovým menšinám Cornell Brooks, který připomněl, že protesty přiměly ministerstvo spravedlnosti prošetřit dlouhodobé praktiky většinově bělošské fergusonské policie, kterou kritici považují za rasistickou.

Bezprostředně po Brownově smrti v srpnu zaplavila Ferguson, který je většinově černošským předměstím St. Louis, vlna nepokojů spojená s rabováním a se střety s policií, při níž byly zraněny desítky lidí a přes dvě stovky policie zadržela. V září protestů ubylo, místní úřady se však nyní znovu obávají jejich možného vyhrocení v souvislosti se smrtí dalšího osmnáctiletého černocha, kterého ve středu v St. Louis zastřelil bělošský policista. Podle policie byl však tentokrát černoch ozbrojen a na muže v uniformě, který byl mimo službu, vystřelil.