Demokraté radí Obamovi, ať raději zůstane doma

Washington - Necelý měsíc zbývá do klíčových voleb do amerického Kongresu, které mohou určit, jaký bude odkaz prezidenta Baracka Obamy. Republikáni by nově mohli ovládnout i Senát a tím oslabit už tak nijak zářnou pozici prezidenta. Podle průzkumů budou výsledky velmi těsné. Demokraté v některých státech tak radí Obamovi, aby raději nikam nejezdil. Obávají se, aby jim jeho nízká popularita spíš neuškodila.

Výsledek voleb může Bílým domem otřást. Hraje se o to, jak budou jednou dějiny prezidenta hodnotit. Pokud demokrati neuspějí, zmocní se republikáni i Senátu. „Nemyslím si, že by se prezidentovi v tom případě podařilo ještě prosadit jakoukoliv legislativu. Byl by to Kongres, který by už skutečně nic nedělal,“ konstatovala politoložka Toni-Michelle Travisová. 

Obamu kritizují krátce před volbami i ti, kteří tvořili jeho nejbližší okolí. Naposledy v pamětech jeho bývalý ministr obrany a šéf CIA Leon Panetta. V kurzu je naopak bývalý prezident Bill Clinton s chotí - nejviditelnější první pár, který se snaží cestu republikánům do Washingtonu ztížit.

Do voleb do amerického Kongresu zbývá necelý měsíc (zdroj: ČT24)