Medvěděv o sankcích: Na uvolněné místo nastoupí někdo jiný

Moskva - Obnovení vztahů Ruska se Spojenými státy není s nynějšími „destruktivními“ a „hloupými“ sankcemi možné. Prohlásil to předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNBC. Hovořil v něm také o situaci na Ukrajině a světové ekonomice. Zdůraznil, že sankce Rusku neublíží a že na uvolněné místo zkrátka nastoupí někdo jiný.

Podle Medvěděva jakékoli naznačování „resetu“ vztahů Ruska a USA, jak se o něm v září zmínil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, je vyloučeno. „Ne, samozřejmě ne. To je naprosto nemožné. Aby bylo jasno: my jsme s těmito sankcemi nepřišli. Byli to naši mezinárodní partneři,“ zdůraznil premiér. „Je nezbytné nechat všechno toto za sebou, vrátit se k normálu, možná znovu začít od nuly. Jedině pak bude možné hovořit o našich budoucích vztazích,“ konstatoval v rozhovoru pro CNBC ruský premiér a bývalý prezident. Odsoudil také nedávný projev amerického prezidenta Baracka Obamy před Valným shromážděním OSN, v němž označil Rusko za největší hrozbu – hned po ebole a ještě před teroristy z Islámského státu.

Západní státy zavedly sankce proti Rusku po jeho březnové anexi ukrajinského Krymu a později je zpřísnily kvůli pokračující vojenské podpoře údajně poskytované Kremlem proruským separatistům na východě Ukrajiny. Restrikce se týkají bank, energetických společností a firem zapojených do obranného průmyslu. Moskva na ně odpověděla omezeními dovozu ovoce, zeleniny a mléčných výrobků ze zemí Evropské unie a z USA.

Medvěděv řekl, že jeho země sankce překoná, a vyjádřil přesvědčení, že v blízké budoucnosti přestanou platit. Nicméně „nelze popřít, že vztahy poškodily“, dodal. V této souvislosti poznamenal, že na uvolněné místo jednoho nastoupí někdo jiný – a připomněl, že Moskva tento týden uzavřela „bezprecedentních“ 38 hospodářských dohod s Pekingem.

Nedávné stažení ruských jednotek od ukrajinských hranic podle něj nebyl signál určený Spojeným státům, ale vnitřní rozhodnutí Ruské federace. „Našim hlavním cílem je obnovení míru na Ukrajině,“ řekl a dodal, že toho lze dosáhnout pouze jednáním mezi Kyjevem a východní Ukrajinou. Země se podle něj také musí sama rozhodnout, zda chce být členem Evropské unie, ruský premiér ale soudí, že na hospodářské partnerství s EU není Ukrajina dostatečně připravena.

Medvěděv také prohlásil, že svět by se měl zbavit závislosti na americkém dolaru. „Nemáme nic proti dolaru, dnešní měnový systém by ale měl být vyrovnanější,“ řekl. Vyzval k většímu počtu rezervních měn, které uchovávají centrální banky a které se používají v mezinárodním obchodě. „Americká ekonomika je na tom teď lépe, ale nikde není psáno, že to s ní nepůjde znovu z kopce a pak by tím trpěli všichni. Jsme přesvědčeni, že světový finanční systém by měl od takové závislosti upustit,“ vysvětlil.