ISS znovu funguje na 100 procent. Astronauti spravili regulátor napětí

ISS (oběžná dráha) - Dvojice kosmonautů z USA během více než šesti hodin vyměnila vadný regulátor napětí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Plně se tak obnovila energetická kapacita orbitálního komplexu. Vedle tohoto hlavního úkolu Reid Wiseman a Barry Wilmore přemístili kamerový a radiový systém, aby ISS připravili na přílet nového komerčního plavidla.

Na ISS bylo od jara kvůli závadě na regulátoru v provozu sedm z osmi energetických rozvodů od solárních panelů, nyní již opět všechny fungují. Oprava se uskutečnila až dnes, neboť americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) před časem až na případy nouze pozastavil výstupy do volného vesmíru. Tento krok se rozhodl učinit poté, co měl loni jeden z astronautů potíže se skafandrem, ve kterém se po úniku chladící kapaliny málem utopil. NASA měla také problém s bateriemi ve skafandrech. To se vyřešilo v září dodávkou nových baterií. 

Výměna 150kilogramového regulátoru se z bezpečnostních důvodů kvůli možnému elektrickému výboji uskutečnila v době, kdy se stanice pohybovala na noční straně Země a zmíněné rozvodné kanály nebyly pod napětím.

Astronauti rovněž přemístili přístroje umístěné na evropském modulu Leonardo, který příští rok v létě čeká stěhování na jinou pozici v rámci ISS. Na místě Leonarda totiž bude umístěno nové zařízení, které umožní u stanice zakotvit novým komerčním lodím. 

Pro Wisemana byl dnešní výstup do volného kosmu druhý za poslední dva týdny: Při prvním minulé úterý strávil spolu s Němcem Alexanderem Gerstem vně stanice taktéž více než šest hodin. Příští týden ve středu čeká venkovní pracovní směna na dvojici ruských kosmonautů Maxima Surajeva a Alexandra Samokuťajeva.