V Mexiku se znovu demonstrovalo za pohřešované studenty

Mexiko - V mexické metropoli se demonstrovalo kvůli zmizení 43 studentů, které vláda pohřešuje od nedávných násilných střetů s policií v jihomexickém státě Guerrero. Policisté zatkli dalších 14 svých kolegů a obvinili je, že studenty předali tamnímu zločineckému gangu. V souvislosti s násilnostmi ve městě Iguala bylo již dříve zatčeno 34 lidí, včetně 26 příslušníků igualské policie.

Studenti se pohřešují od 26. září, kdy při policejním potlačování demonstrací zemřelo šest osob a 25 bylo zraněno. Podle prokuratury policisté nyní pohřešované studenty odvezli pryč a zřejmě je předali místnímu drogovému gangu, který je očividně spojený s rodinou igualského starosty Josého Luise Abarky, jenž je nyní na útěku. Osmadvacet těl vyzdvižených nedávno z několika hromadných hrobů v Mexiku ale žádnou stopu DNA některého ze pohřešovaných studentů neobsahovalo.

Tragédie podle médií ukazuje na propojení organizovaného zločinu s policií a lokální politikou. V Mexiku od roku 2006 zemřelo násilnou smrtí přes 80 000 lidí a dalších 20 000 se pohřešuje. Právě stát Guerrero, kde leží i známé přímořské letovisko Acapulco, patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.

Před dvěma dny dav rozzlobených studentů, který se dožadoval objasnění osudu pohřešovaných kolegů, zapálil sídlo regionální vlády v Chilpancingo v jihomexickém státě Guerrero. Mexické bezpečnostní síly později oznámily, že zabily Benjamína Mondragóna Peredu - šéfa kartelu Guerreros Unidos, který byl do případu zmizení studentů zapleten.

V Mexiku se demonstrovalo kvůli pohřešovaným studentům (zdroj: ČT24)