Pistorius je prý na mizině, podobu trestu bude znát v úterý

Pretoria – Slavný handicapovaný atlet Oscar Pistorius se výši trestu dozví až v úterý, soudkyně po závěrečných řečech jednání odročila. Za zabití z nedbalosti může dostat pokutu, nebo skončit až na 15 let za mřížemi. Proces, který sledoval celý svět, se táhl řadu měsíců. Slyšení byla plná napětí a emocí – Pistorius mnohdy brečel nebo zvracel. A žalobce Gerrie Nel si nebral servítky. Atleta několikrát nazval lhářem. Pistorius tvrdí, že si Reevu Steenkampovou spletl se zlodějem. Podle atletovy psycholožky je z něj „zlomený muž“. Jeho obhájce prohlásil, že Pistoriusovi nezbyly žádné peníze.

Atletův obhájce Barry Roux se dnes zasazoval o to, aby Pistorius za trest vykonával veřejně prospěšné práce. „Je na mizině a zlomený,“ řekl. „Co se stalo s tím mužem, který byl na vzestupu?“ Soudkyni pak požádal, aby byla při rozhodování „laskavá“.

V posledních dnech vypovídala před soudem v Pretorii řada svědků. Sestřenice mrtvé modelky vzpomínala, jak držela Reevu v náručí, když byla malé dítě. „S manželem jsme jeli do práce, když promluvil moderátor v rádiu s tím, že má nepotvrzenou žhavou zprávu. A pak řekl, že Oscar Pistorius údajně zastřelil svou přítelkyni. Vzpomínám si, jak manžel řekl: 'Bože, doufám, že Reevu podvádí',“ uvedla Kim Martinová.

Pistorius se rodině Reevy omluvil – ovšem až pod tlakem soudu. Rodičům dokonce nabídl za její smrt odškodné 21 tisíc dolarů. Příbuzní to odmítli s tím, že jde o krvavé peníze. Žalobce Nel dnes tuto nabídku opět kritizoval. „Nemůžu si myslet nic jiného, než že se pokouší mít vliv,“ konstatoval Nel. Veřejně prospěšné práce by podle něj byly „neuvěřitelně nepřiměřeným trestem“ za spáchání trestného činu tohoto typu. Pro atleta požaduje alespoň desetileté vězení.

  • Sestřenice oběti: "Moje rodina nechce pomstu. Cítíme ale, že někoho zastřelit přes dveře, někoho neozbrojeného a neškodného, zasluhuje odpovídající trest."

Pistoriusův agent Peet van Zyl připomněl atletovy sportovní úspěchy. „Myslím, že mnoho sportovců opravdu chce něco změnit. Dědictví, které on zanechal, je stále aktuální,“ myslí si van Zyl. Atlet vybojoval čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili na paralympijských hrách a neúspěšně se pokoušel kvalifikovat na Letní olympijské hry 2008. 

Sociální pracovnice Annette Vergeerová upozornila, že případné vězení by sportovce zlomilo. Jeho postižení podle ní bude mít na atleta silně negativní dopad. „Nedávno jsem řešila případ znásilnění gangem ve vězení. Jak zaručíme, aby něčemu takovému nebyl vystaven?,“ podotkla probační úřednice. 

Podle Pistoriusovy psycholožky Lore Hartzenbergové atlet ztratil všechno a je z něj zlomený muž, který bude potřebovat intenzivní a dlouhodobou psychoterapii. „Pistorius byl velmi emotivní … některé hodiny jsme museli zrušit. Někdy jen plakal a plakal a já ho držela,“ vzpomíná psycholožka. Řeč přišla také na atletův údajný nový milostný poměr. Psycholožka prohlásila, že při jejich sezeních se o žádném vztahu nezmiňoval.

Kromě zabití z nedbalosti byl Pistorius v září uznán vinným také ze střelby na veřejnosti – došlo k ní v restauraci plné lidí. Podle obžaloby měl střílet na veřejnosti ještě v dalším případě, a to z jedoucího automobilu. V tomto bodu obžaloby ho soudkyně očistila. Zproštěn obžaloby byl i v bodě nedovoleného ozbrojování.

Bude oznámen trest pro Oscara Pistoriuse? (zdroj: ČT24)

Osudný Valentýn 

Pistorius zastřelil Steenkampovou loni o valentýnské noci přes dveře toalety. Atlet se hájí tím, že si přítelkyni spletl se zlodějem a střílel ze strachu. Reevu prý chtěl naopak chránit. Když uviděl její tělo, prý mu to zlomilo srdce. „Vystřelil jsem, protože jsem slyšel hluk a myslel si, že na mě zaútočí,“ řekl u soudu. 

Podle obžaloby jasná vražda 

Obžaloba naopak sportovce vinila z toho, že na partnerku střílel úmyslně ve snaze chladnokrevně ji zastřelit. Někteří sousedi vypověděli, že slyšeli v noci křičet ženu. „Ukázalo se, že obžalovaný není schopný uznat jakoukoli odpovědnost nebo pochybení,“ prohlásil žalobce Gerrie Nel v rámci své závěrečné řeči. 

Obhajoba se oháněla záchvatem úzkosti 

Obhajoba dlouho tvrdila, že Pistorius před incidentem prodělal záchvat úzkosti. Lékaři ale koncem června zveřejnili posudek, podle něhož byl běžec v době činu psychicky v pořádku. Podle zprávy expertů byl Pistorius schopný si uvědomit nezákonnost svého jednání. 

Emoce a zase emoce 

Soud musel být několikrát přerušen, protože se Pistorius zhroutil – běžně brečel a zvracel. Pistorius byl také v září uznán vinným ze střelby na veřejnosti – došlo k ní v restauraci plné lidí. Pistorius měl podle obžaloby střílet na veřejnosti ještě v dalším případě, a to z jedoucího automobilu. V tomto bodu obžaloby ho soudkyně očistila. Zproštěn obžaloby byl i v bodě nedovoleného ozbrojování. 

Jihoafrický proces století 

Proces se slavným běžcem s podkolenní amputací obou nohou trvá od 3. března. Živě ho vysílalo několik televizních stanic včetně speciálního kanálu, který se mu věnoval 24 hodin denně. Nad soudní budovou dokonce kroužil dron s kamerou. Proces vyvolal ohromný ohlas po celém světě, řada zahraničních médií přenášela soudní jednání živě.