Francie připouští poslání Mistralu do Ruska. Podmínkou je důsledné příměří

Milán (Itálie) – Zaslání první ze dvou objednaných francouzských lodí Mistral Rusku bude záviset na tom, zda příměří na Ukrajině bude zcela dodržováno. Prohlásil to francouzský prezident François Hollande. Kontrakt v hodnotě 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard Kč) podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy před ukrajinskou krizí. Příměří platí oficiálně od 5. září, přestřelky armády s povstalci ale na východě Ukrajiny dál pokračují.

„Je nutné, aby příměří na Ukrajině bylo zcela respektováno, a aby plán řešení krize dohodnutý (v září) v Minsku byl celý uplatněn,“ odpověděl Hollande novinářům po příletu do Milána na summit Evropská unie – Asie na otázku, zda Francie předá první Mistral Rusům. 

Připravenost předat za této podmínky ruskému válečnému námořnictvu řídící a výsadkové plavidlo, které při misích může převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, vyjádřila Paříž již dříve. A to přesto, že někteří západní spojenci v čele s USA podobné posílení ruské armády na pozadí ukrajinské krize odmítají. 

První loď nazvaná Vladivostok se připravuje na předání Rusku v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Podle plánů by se tak mělo stát 1. listopadu. Ovládat plavidlo se již na něm ve Francii cvičí 400 ruských námořníků. Druhá loď by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Byla pojmenovaná Sevastopol po velkém přístavu na Krymu. Poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty vzalo Ukrajině.

Ještě před měsícem přitom ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin prohlásil, že se Rusko bez francouzských Mistralů přinejhorším obejde. „Loni 16. listopadu jsme předali indickým kolegům lehkou letadlovou loď Vikramaditya (Všemohoucí), která byla dříve naším letadlovým křižníkem Admirál Gorškov. Realizováním tohoto kontraktu, na kterém jsme vydělali hodně peněz, jsme dokázali, že v Rusku umíme stavět lodě tohoto typu,“ prohlásil ruský vicepremiér Rogozin.