Madrid hlásí nové podezření na ebolu, tentokrát u kněze

Madrid – Ve Španělsku mají možná dalšího pacienta s ebolou. Kněz má teplotu a údajně pracoval v Libérii, kde byl v kontaktu s nemocnými. Testy na ebolu v nemocnici podstoupili i další dva lidé s teplotou, kteří se údajně pohybovali v okolí osob, jež je mohly nakazit. Epidemii ale řeší i na druhé straně Atlantiku. Nemocnice v americkém Dallasu se omluvila za několik chyb, kvůli nimž se infikovaly dvě sestry.

Španělský kněz skončil v madridské nemocnici poté, co měl teplotu 37,6 stupně Celsia. Údajně pocházel ze stejného řádu jako dva zesnulí duchovní. Španělský deník El Mundo uvedl, že kněz pobýval v Libérii, která je jednou ze zemí nejvíce postižených nákazou. V nemocnici v Madridu se nyní léčí také španělská ošetřovatelka, která se ebolou nakazila právě od jednoho z duchovních. Její zdravotní stav se prý v posledních dnech mírně zlepšil.

  • Druhou z testovaných osob je pasažér, který dnes dorazil na letiště v Madridu a cestoval z Lagosu v Nigérii. Měl horečku a zimnici, přímo z letiště ho proto odvezli do nemocnice Carlose III.
  • Třetí testovaný člověk, který vykazoval teplotu, se údajně dostal do kontaktu se španělskou ošetřovatelkou, která ebolou onemocněla. Sestra Teresa Romerová se nakazila právě od jednoho z duchovních, o kterého pečovala. Její zdravotní stav se ale prý v posledních dnech mírně zlepšil.

Amerika zatím hlásí jednoho mrtvého pacienta a dvě nakažené sestry. Ukázalo se, že nemocnice v Dallasu několikrát chybovala. Druhá zdravotnice, která se o Thomase Duncana starala, totiž dostala teplotu, a přesto letěla letadlem. Lékaři jí to nezakázali. Víc než 130 cestujících se tak dostává do hledáčku lékařů. Kvůli studentům, kteří se sestrou letěli, jsou zavřené některé školy v Texasu a Ohiu.

Lékaři převážejí druhou nakaženou zdravotnici z Dallasu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zdravotníci hovoří o chaosu a nedostatečné ochraně 

Postoj úřadů k nákaze tvrdě kritizuje také zdravotní personál z nemocnice v Dallasu. Podle abc7chicago.com vypověděl, že v nemocnici po přijetí nemocného Liberijce panoval chaos. Zdravotní sestra Briana Aguirreová, která v Dallasu pomáhá s péčí o infikovanou kolegyni, řekla, že se v poskytnutém ochranném oblečení necítí před virem chráněná. Upozornila, že nemocnice jim poskytla oděv, se kterým mají zdravotníci v podstatě odkrytý krk. Nemocnice přitom tvrdí, že poskytnuté ochranné vybavení odpovídá doporučením CDC. 

Nemocnice v New Havenu ve státě Connecticutu mezitím bez dalších podrobností ohlásila, že v noci přijala pacienta s podezřením na ebolu. „Prozatím jsme nepotvrdili, ale ani nevyvrátili žádnou diagnózu,“ uvedla nemocnice v prohlášení. 

Ebola
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Pool

Americký prezident kvůli ebole zrušil předvolební program a svolal mimořádné zasedání kabinetu. „Jakmile se u někoho objeví ebola, chceme, aby tým rychlé reakce Centra pro kontrolu nemocí, vlastně něco jako jednotka SWAT, dorazil co nejdřív (do konkrétní nemocnice),“ prohlásil Barack Obama. Washington dokonce zvažuje, že na pomoc Africe uvolní rezervisty. Někteří v americkém Kongresu chtějí ale jít ještě dál – zakázat víza pro lidi ze západní Afriky. 

V Bruselu se kvůli hrozbě šíření viru mimořádně sešli ministři Evropské unie. Eurokomisař pro zdraví vyzval k zavedení kontrol na letištích po vzoru Spojených států a také k posílení opatření na hranicích. Podle něj by evropské státy měly zdvojnásobit pomoc africkým státům.

Počet zemřelých pacientů s ebolou vzrostl téměř na 4 500, míra úmrtnosti je nyní 70 procent. Světová zdravotnická organizace se obává, že během dvou měsíců by mohlo týdně přibývat 5 000 až 10 000 nových případů nákazy. V EU byly zatím jednotky případů, 6. října byl ve Španělsku poprvé zaznamenán přenos nákazy přímo v Evropě.