Nizozemský soud odmítl potrestat dvojici za pěstování konopí

Haag – Hodnotit vinu kvůli pěstování marihuany je v případě Nizozemska ošemetné. Přesvědčil se o tom tamní soud, když odmítl potrestat dva obviněné, přestože podle něj porušili zákon. Důvod? Podle soudců zmatečné zákony, které na jedné straně zakazují pěstování konopí, ale zároveň povolují prodej marihuany ve specializovaných barech, tzv. coffee shopech. U viníků se našlo více než 2000 rostlin konopí.

K neuznání trestu prý přispěl třeba fakt, že obvinění při pěstování nepoužívali žádné chemikálie, které by představovaly riziko požáru. Svou pěstírnu také měli v místech, kde nenarušovala veřejný pořádek. Svou produkci navíc prodávali jen coffee shopům, nikoli na černém trhu, a platili řádně daně, zdůraznil soud. 

„Tribunál považuje podezřelé za viníky. Za skutky, které se jim vyčítají, ale nebude vynesen žádný trest či opatření. Prodej lehkých drog včetně marihuany je povolen v coffee shopech, což vyžaduje, aby se tyto provozovny zásobovaly. Musí tak existovat její pěstování s cílem uspokojit toto zásobování. Zákonodárství se ke způsobu zásobování nevyjadřuje,“ uvedl podle agentury AFP soud v rozsudku. 

Prodej marihuany ve více než 600 nizozemských coffee shopech a držení méně než pěti gramů této drogy přestalo být v zemi trestné v roce 1976. Ovšem pěstování a prodej ve velkém zůstává zakázáno, a je tak v rukou zločineckých sítí. Majitelé barů a mnozí pozorovatelé vždy označovali tuto legislativu za pokryteckou, protože nutí coffee shopy, aby se pro svou legální činnost zásobovaly u zločinců.