Soud s Krejčířem bude pokračovat nejdřív v polovině příštího roku

Johannesburg - Soud s českým podnikatelem Radovanem Krejčířem v Jihoafrické republice bude pokračovat nejdřív v červnu příštího roku. Podle serveru SABC News je johannesburský soudce Colin Lamont nespokojen se zdržovací taktikou obhajoby a neustálými odklady, které Krejčířovy kauzy v JAR doprovázejí. Čech byl zadržen loni v listopadu, a pokud bude stání obnoveno v polovině příštího roku, bude ve vazbě víc než půldruhého roku. Krejčíř je obžalován z únosu, pašování drog a pokusu o vraždu. Je stíhán i v Česku, které žádá Jižní Afriku o jeho vydání.

Počátkem týdne soud v Johannesburgu odmítl žádost Krejčířových obhájců o zpřístupnění výpisu telefonních hovorů soukromého detektiva Paula O'Sullivana, který se dlouhodobě zabývá vyšetřováním Krejčířových kauz. Žádost o jeho telefonní záznamy byla podle O'Sullivana jen další zdržovací taktikou.

V JAR jsou nyní proti Krejčířovi vedeny tři procesy. Jeden má objasnit vraždu Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů. Další se týká pokusu o vraždu O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. Ve třetím procesu je Krejčíř a pět dalších lidí obžalováno z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat z něj informaci o jeho bratrovi, který prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč) a s drogami zmizel.

  • 21. dubna 2007 - Krejčíře zatkla jihoafrická policie v Johannesburgu, kam přicestoval pod falešnou identitou. Od června 2005 pobýval s manželkou Kateřinou a synem na Seychelách, kde si již dříve zařídili státní občanství. Odletěl sem poté, co byl v ČR obviněn z podvodu, zločinného spolčení, přípravy vraždy a další trestné činnosti.
  • 4. června 2007 - Odvolací soud v JAR propustil Krejčíře na svobodu.
  • 11. června 2007 - ČR předala JAR žádost o vydání Krejčíře.
  • 13. června 2007 - Jihoafrická policie Krejčíře zatkla a soud jej poslal do vazby. Propuštěn byl za tři týdny na kauci v přepočtu ve výši tří milionů korun; v září požádal v JAR o politický azyl.
  • 1. února 2008 - Soud v Johannesburgu rozhodl, že Krejčíř nebude vydán k trestnímu stíhání do Česka.
  • 23. března 2011 - Zvláštní jednotka jihoafrické policie podnikla v Johannesburgu razii v domě, který podle místních médií patří Krejčířovi, a našla seznam lidí údajně určených k likvidaci. Figurovalo na něm i jméno údajného šéfa místního podsvětí identifikovaného jako Cyril Beeka, který byl zastřelen a který byl údajně Krejčířovým obchodním partnerem.
  • 25. března 2011 - Jihoafrická policie zadržela Krejčíře kvůli podezření z pojišťovacího podvodu. Krejčíř podle ní předstíral rakovinu, a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 milionu randů (zhruba 11 milionů Kč). Soud jej propustil na kauci a v dubnu 2012 bylo obvinění dočasně staženo.
  • listopad 2013 - Krejčíře a jeho spolupracovníky zadržela jihoafrická policie; vinila je z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat od něj informaci o jeho bratrovi, který prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč) a i s drogou zmizel.
  • 13. prosince 2013 - Jihoafrický soud zamítl propuštění Krejčíře na kauci. Ostatním obžalovaným propuštění na kauci povolil.
  • 24. března 2014 - Policie obvinila Krejčíře z přípravy vraždy elitního policejního detektiva Nkosany „Zabijáka“ Ximby a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, jenž Krejčířovy aktivity v JAR dlouhodobě sleduje. Jihoafričané v lednu 2014 pozatýkali pět podezřelých včetně policejní počítačové expertky Nandi Nkosiové. Kromě přípravy vražd čelí i obvinění z ilegálního držení zbraní a munice a krádeže.
  • 22. dubna 2014 - Krejčíř byl před soudem dodatečně obviněn z podílu na vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů.
  • 12. června 2014 - Krejčíř údajně nabídl pět milionů randů (asi 9,4 milionu korun) komukoli, kdo ho dostane z vězení.
  • 24. června 2014 - Jihoafrická policie oznámila, že má v rukou závažné indicie, které spojují Krejčíře s vraždou jihoafrického podnikatele libanonského původu Sama Issy, která se odehrála v říjnu 2013 v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview. Čech dlužil Issovi deset milionů randů (asi 19 milionů korun) za dodávku drog. Jeden ze svědků údajně uvedl, že dva vrazi, které si Krejčíř najal, dostali za Issovu vraždu dohromady 500 000 randů (zhruba 950 000 korun). Čech všechna obvinění odmítl.
  • 17. října 2014 - Jihoafrický zpravodajský server SABC News s odvoláním na rozhodnutí johannesburského soudce Colina Lamonta uvedl, že proces, ve kterém je podnikatel obžalován z únosu, z pašování drog a z pokusu o vraždu, bude pokračovat nejdříve v červnu 2015.